Arī Igaunijas piensaimnieki nobažījušies par bankrotu un grib valsts atbalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Krievijas atbildes sankcijas, kuru dēļ kopš pagājušā gada augusta aizliegts Eiropas Savienības (ES) valstīs ražotās pārtikas imports, iedragājis arī Igaunijas piensaimniecības nozari, un kaimiņvalsts piensaimnieki nobažījušies, ka ieilgusī krīze izraisīs bankrotu vilni, vēsta Igaunijas sabiedriskais medijs ERR.

Piena ražotāji uzskata, ka problēmas var atrisināt tikai valsts atbalsts.

Pērn uzņēmums “Tartu Agro” pārdevis pienu par 450 eiro par tonnu, bet pēc Krievijas sankciju ieviešanas piena produkcijas cena nokritusi par 40%, un šī gada pirmajā ceturksnī piena cena bija 245 eiro par tonnu. Zemnieki nopietni noraizējušies, ka nelielajiem uzņēmumiem nepietiks naudas ganāmpulka uzturēšanai un piena ražošanai. 

“Ražotājiem šī ir ļoti sarežģīta situācija, jo pašizmaksa ir gandrīz par 25% - 30% lielāka par to cenu, par kuru pašlaik ražotāji pārdod pienu. Piemēram, tagad nepieciešami līdzekļi barībai šai sezonai, bet tam var vienkārši nepietikt naudas,” skaidrojis “Tartu Agro” direktors Avo Melders.  

Arī prognozes nav priecīgas, jo krīzes beigas pagaidām nav paredzamas. Igaunijas piena koncerna “Valio” ražošanas nodaļas vadītājs Maido Solovjovs uzskata, ka problēmas var risināt valsts atbalsts.  

“Grūti teikt, kā tieši valsts varētu palīdzēt, bet ir pilnīgi skaidrs – ja krīze turpināsies, piemēram, vēl gadu, būs nepieciešams īslaicīgi ieplūdināt naudu vai radīt kādu pabalstu sistēmu zemniekiem. Lai zemo cenu periodā izsniegtu aizdevumus, kurus zemnieki varētu atmaksāt, kad cena par piena kilogramu pārsniegtu, piemēram, 33 centus,” paudis Solovjovs. 

Viņš arī skeptiski vērtējis iespējas iekarot jaunus tirgus, jo pat to izdarot, tie nesāks uzreiz nest peļņu, bet zemniekiem problēmas nepieciešamas atrisināt nedēļu, labākajā gadījumā dažu mēnešu laikā.    

Saskaņā ar Igaunijas Statistikas departamenta datiem, Krievijas sankciju piena eksporta apjomi šī gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo ceturksni, samazinājušies par 17%, bet piena cena – par 38%.  

Jau ziņots, ka līdz ar Krievijas sankcijām pret ES un dažām citām rietumvalstīm Latvijas piensaimniekiem ir grūtības pārdot savu pienu un iepirkuma cenas ir ievērojami samazinājušās.

Pērn atbalstam septembrī un oktobrī piešķirti seši miljoni eiro, bet vēlāk oktobrī – vēl aptuveni septiņi miljoni eiro. Taču  Latvijas piena ražotāji, visticamāk, nevar cerēt uz jaunām kompensācijām no Eiropas savienības (ES), jo Eiropā vidējā piena cena pieaug.

Latvijas uzņēmēji cerības liek uz jaunu tirgu apgūšanu, un jau 10 Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem dota atļauja produkcijas eksportam uz Ķīnu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti