Panorāma

Vēl nevienojas par atbalstu iedzīvotājiem enerģētikas krīzē

Panorāma

Enerģētikas krīze: risinājumu sola rast līdz nedēļas beigām

Igaunijā diskutē par enerģijas cenu krīzi

Arī Igaunijā meklē risinājumus energoresursu cenu krīzei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kā risināt elektrības un citu enerģijas veidu cenu krīzi – par to aktīvi spriež arī Igaunijā. Valsts premjerministre Kaja Kallasa otrdien, 18. janvārī, uzstājās ar uzrunu parlamentā pēc prezidenta Alara Karisa aicinājuma steidzami rīkoties.

Arī Igaunijā iedzīvotājiem jāsaskaras ar krasu enerģijas cenu pieaugumu un elektrības cenām biržā, kas svārstās plašā amplitūdā.

Otrdien Igaunijas parlamentā Rīgikogu premjere Kaja Kallasa izklāstīja savu redzējumu par iespējamu rīcības kursu.

Viņas ieskatā, viens no veidiem elektroenerģijas cenas un tirgus stabilizēšanai būtu Eiropas Savienības emisijas kvotu tirgus mehānisma reformas.

"Dzīve pierādījusi, ka pašreizējie risinājumi nav tie labākie un jāpārstrādā. Būtu labāk, ja emisijas kvotu tirdzniecības sistēma būtu paredzamāka, proti, lineārāka nekā pašlaik, kad tā atgādina braucienu pa amerikāņu kalniņiem," teica premjere.

Kallasas uzruna parlamentā notika pēc prezidenta Karisa paziņojuma, ka viņš ar premjeri pārrunājis enerģijas cenu krīzi un aicinājis valdību steidzami rīkoties, lai valsts atbalsts pēc iespējas ātrāk sasniegtu visus, kuriem tas nepieciešams.

"Taču gala fakts ir, ka lētākā elektrība ir ietaupītā elektrība. Tāpēc jāskatās, kā varam mudināt cilvēkus palīdzēt pašiem sev.

Tam nepieciešami gan enerģijas taupīšanas pasākumi, gan pasākumi, lai izveidotu maza mēroga ražošanu savu vajadzību apmierināšanai," skaidroja Kallasa.

Situāciju arī stabilizētu vairāk līgumu ar fiksētu cenu, teica Kallasa.

Valdība arī uzdevusi atbildīgajiem ministriem iesniegt priekšlikumus, kur varētu būvēt vēja elektrostacijas, plāno vēja parkus jūrā. Valdība arī apsver iespējamu atomelektrostacijas būvniecību Igaunijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti