Arī Dūklavs sola cīnīties ar krāpniekiem un nodokļu nemaksātājiem Centrāltirgū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lai gan importēto lauksaimniecības produktu uzdošana par vietējiem un nodokļu nemaksāšana Rīgas Centrāltirgū nav noslēpums un vērojama jau gadiem, amatpersonas situācijas labošanai pievērsās tikai pēc tam, kad uz problēmām norādīja mediji. Arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs  (Zaļo un zemnieku savienība) sola palīdzēt cīņā ar krāpniekiem tirgū.

Dūklavs ceturtdien tikās ar akciju sabiedrības “Rīgas Centrāltirgus” (RCT) valdes priekšsēdētāju Andri Morozovu, lai pārrunātu krāpniecības apkarošanu tirgū, informēja Zemkopības ministrija.

Dūklavs apliecināja, ka Zemkopības ministrija, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) un Latvijas lauksaimnieku nevalstiskās organizācijas ir gatavas iesaistīties, lai palīdzētu sakārtot tirdzniecību RCT.

“Galvenā atbildība par notiekošo Rīgas Centrāltirgū ir jāuzņemas tirgus saimniekam, kas tālāk organizē tirgus darbību un nodrošina tajā kārtību. No savas puses mēs esam gatavi plašāk iesaistīt Pārtikas un veterināro dienestu, lai mazinātu gadījumus, kad pircējiem kā Latvijā audzētā produkcija tiek pārdota citās valstīs ražotā,” pauda ministrs.

“Tāpat Zemkopības ministrija rosinās virkni izmaiņu normatīvajos aktos, kas samazinās krāpnieciskos gadījumus Rīgas Centrāltirgū, citos tirgos Latvijā un citās līdzīgās tirdzniecības vietās,” sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

ZM piedāvās noteikt, ka tirgus pārvaldītājam ir pienākums prasīt no tirgotāja, kas tirgo pašu ražotu lauksaimniecības produkciju, informāciju par realizējamajām pārtikas precēm un to izcelsmi, kā arī attiecīgās pašvaldības, kur lauksaimnieciskā produkcija ražota, izsniegto izziņu par zemes piederību un tās izmantošanas veidu. 

Tāpat tirgus pārvaldītājam būs jāpārbauda šī informācija, ja radīsies aizdomas par sniegtās informācijas patiesumu. 

Savukārt pašvaldībām būs jāizsniedz izziņas par zemes piederību un tās izmantošanas veidiem tirdzniecības dalībniekam, kas plāno tirgos un citās līdzīgās tirdzniecības vietās pārdot paša ražoto lauksaimniecības produkciju.

Izsniedzot šīs izziņas, pašvaldības varēs izmantot Lauku atbalsta dienesta (LAD) datu bāzi par tirdzniecības dalībnieka pašu audzētās produkcijas sortimentu un tam izmantoto zemes platību. LAD ir dati par zemniekiem, kas audzē lauksaimniecisko produkciju vismaz viena hektāra un vairāk platībā. Savukārt pašvaldībām būs jāpārbauda tie ražotāji, kas lauksaimniecisko produkciju audzē mazākās platībās (kas, kur un kādā platībā tiek audzēts).

Morozovs uzsvēra, ka ir gatavs uzlabot RCT sadarbību ar PVD, arī ar Valsts augu aizsardzības dienestu, Valsts ieņēmumu dienestu un Iekšlietu ministrijas dienestiem, lai panāktu pircēju krāpšanas gadījumu izskaušanu RCT, kā arī nodokļu nomaksu par visiem tirdzniecības darījumiem atbilstoši normatīvu prasībām, tostarp tikšanās un situācijas analīze turpmāk plānota regulāri.

RCT vadītājs apsolīja, ka turpmāk RCT veiks padziļinātas tirgotāju pārbaudes un vairāk popularizēs Latvijas zemnieku produkciju, tajā skaitā arī “Zaļās karotītes” produktus.   

Morozovs aicināja Latvijas lauksaimnieku nevalstiskās organizācijas rosināt lauksaimniekus vairāk iesaistīties tirdzniecībā RCT, lai pie patērētājiem nonāktu vairāk Latvijā ražoto augļu, dārzeņu un citu vietējās izcelsmes produktu. 

Jau ziņots, ka pašvaldības uzņēmuma "Rīgas Centrāltirgus" jaunā vadība patlaban izstrādā plānu, lai izskaustu nelegālo preču apriti tirgū, kā arī labāk izsekotu pārdošanā nonākušās lauksaimniecības produkcijas izcelsmi.

Šāda Centrāltirgus rīcība seko pēc Latvijas Televīzijas raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” konstatētā, ka no tirgū apgrozītajiem miljoniem valsts saņem nelielas summas, jo tirgotāji neuzrāda patiesos apjomus, bet pati tirgošanās visbiežāk notiek bez kases aparātiem.

Savukārt bijusī Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja Ināra Pētersone Centrāltirgū notiekošo nodēvējusi par organizēto noziedzību. Rīgas vicemēram Andrim Amerikam (“Gods kalpot Rīgai”) nācās atzīt, ka dome līdz šim nav pietiekami darījusi tirgus sakārtošanā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti