Arī brīvajā tirgū valsts iestādēm vēlas ieviest centralizētu elektrības iepirkumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

No nākamā gada 1.aprīļa mājsaimniecības elektroenerģiju varēs iegādāties brīvajā tirgū, pašas izvēloties piegādātāju, tomēr norēķinu sistēmā būtiskas pārmaiņas netiks ieviestas - arī pēc tirgus atvēršanas elektrības lietotāji saņems vienu rēķinu. Savukārt valsts iestādēs tiks vērtēta iespēja īstenot centralizētu elektroenerģijas iepirkumu.

Elektroenerģijas norēķini arī pēc tirgus atvēršanas 1.aprīlī nekļūs būtiski sarežģītāki, jo neatkarīgi no tā, kādu tirgotāju patērētājs izvēlēsies, viņš joprojām saņems vienu elektrības rēķinu, Saeimas Pieprasījumu komisijai atklāja Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs:

„Būtiskā atšķirība, ko mēs darām salīdzinoši ar mūsu kaimiņiem - viņi sākotnēji mēģināja ieviest divu rēķinu sistēmu, kad atsevišķi lietotājs norēķinās par elektrību, un atsevišķi - par sadales pakalpojumiem."

Elektroenerģija līdz ar tirgus atvēršanu attiecībā pret šobrīd spēkā esošo pamattarifu varētu kļūt dārgāka par vismaz 10%, prognozē "Latvenergo" valdes loceklis, komercdirektors Uldis Bariss:

„Tas, ko mēs visu laiku redzam, - ka tarifu pieaugums pret pamata tarifu būs vismaz 10 procenti, bet cik liels tas būs - tad mums ir jāskatās pēdējie biržas dati."

Savukārt valsts institūcijām un uzņēmumiem būtu jāizvērtē iespējas ietaupīt izmaksas par elektroenerģiju, uzskata Saeimas pieprasījumu komisija. Centralizēts iepirkums būtu izdevīgāks, pieļauj komisijas locekle Rasma Kārkliņa:

„Valstij ir jau noteikumi par centralizētajiem iepirkumiem, tāpēc es rosinu, ka mūsu komisija to jautājumu kaut kā uzrunā; nezinu, rakstveidā vai Ministru kabinetā, ministram. Vai nu tur neredz kādu iespēju veidot kopējo iepirkumu, kas būtu izdevīgs visiem."

Deputātus uz ieceri par centralizēta iepirkuma organizēšanu ir pamudinājis atsevišķu uzņēmumu elektrības izmaksu ietaupījums, kurš panākts, pateicoties sadarbībai ar energotirgus konsultantiem „Prudentia Energy Markets". „Prudentia" vadītājs Roberts Samtiņš, skaidro, ka elektroenerģiju iespējams iegādāties lētāk, biržā tās  fiksējot izdevīgākajā mirklī, kad ir cenas samazinājums. Šādā veidā var ietaupīt pat līdz 20 procentiem no elektroenerģijas cenas. Tomēr Samtiņš ir pārliecināts, ka iecere par centralizētu elektroenerģijas iepirkumu valstij ir apsverama.

„Es personīgi to pilnīgi atbalstu, un, ja tas notiek profesionāli un atbildīgi, tad no tā noteikti ir iespējams iegūt, gan mazinot elektroenerģijas cenu, gan arī mazinot administratīvo resursu noslodzi, ja tiek veidots vienots iepirkums," saka  Samtiņš.

Tiesa, Uldis Bariss gan ieceri par centralizētu elektrības iepirkumu vērtē piesardzīgi:

„Organizēt tādu kopējo konkursu, manuprāt, varētu būt diezgan sarežģīti tā iemesla dēļ, ka pēc tam tas piedāvājums ir jāatdod katrai iestādei tālāk viņu apsaimniekošanā, un, vai tas dod kādu ietaupījumu, man ir grūti teikt."

Iespēja organizēt vienotu elektroenerģijas iepirkumu valsts iestādēm un uzņēmumiem būs jāvērtē Ekonomikas ministrijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti