Arī Briselē gatavojas Latvijas iestājai eirozonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Premjers Valdis Dombrovskis šajās dienās uzturas Briselē, kur notiek Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderu samits, tajā izlemts par Kopīgu mehānismu banku finanšu problēmu risināšanai, kas likvidēs grūtībās nonākušās bankas, pirms tās paspējušas nodarīt pārāk smagu postu.  Taču ārvalstu žurnālisti Dombrovski vairāk izvaicājuši par Latvijas gatavību pievienoties eirozonai.

Lietuviešus interesē, vai Latvijas sabiedrībai ir patriotiskas skumjas, šķiroties no lata. Lietuva, kā zināms, arī lūkojas eirozonas virzienā un varētu vienotās valūtas klubam pievienoties 2015. gadā.

Norvēģu žurnālisti interesējās par sabiedrības domu - vai atbalsts eiro joprojām saglabājas zems - un vai Dombrovskis simboliski arī pirmais izņems no bankomāta pirmo eiro monētu. Par sabiedrības atbalstu premjerministrs minēja kaimiņvalsts Igaunijas piemēru, kur arī sākumā sabiedrības atbalsts bija zems, taču vēlāk sasniedza 70 procentus. Tāds būšot arī Latvijas valdības mērķis.

Žurnālistu no Japānas interesēja plašāks Latvijas valdības skatījums uz eirozonas stabilitāti, uz ko premjers sacīja, ka tas, kas notiek Eiropā, nav eiro kā tāda, bet gan atsevišķu valstu finanšu un ekonomikas krīze.

Ceturtdienas vakarā  samita gaitā Latvijas iestāju eirozonā pieminējis EK prezidents Žozē Manuels Barrozu. Valdis Dombrovskis pie sarunu galda visiem ES valstu vadītājiem pasniedzis Latvijas eiro monētu komplektu, īsā atvadu uzrunā piebilstot, ka šis ir viņa pēdējais samits Latvijas premjerministra amatā.

Bet Briseles eirokvartāla centrā izvietots milzīgs plakāts ar sveicienu Latvijai, pievienojoties vienotajai eiro zonai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti