Panorāma

Pēta plaisu starp latviešu un krievu medijiem

Panorāma

Jelgavā atklāta rotaļlietu bibliotēka

AS "KVV metalurgs" gaidāma strādnieku atlaišana

Arī atlikušie 100 «Liepājas metalurga» strādnieki bažījas par atlaišanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Maksātnespējīgā uzņēmuma “KVV Liepājas metalurgs” aptuveni simt atlikušo darbinieku vidū radušās bažas par masveida atlaišanas iespēju februāra otrajā pusē. Akciju sabiedrības maksātnespējas administrators šādu informāciju noliedz un atklāj, ka štatu samazināšana ir gaidāma, bet ne tik liela.

Viņš arī norāda, ka jau nākamās nedēļas laikā varētu tikt izsludināta “Metalurga” mantas izsole. Jau ziņots – Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) pieļauj, ka valsts varētu atgūt aptuveni 20 miljonus eiro no kopējās ieguldītās summas metalurģijas uzņēmumā.

Maksātnespējīgais uzņēmums “KVV Liepājas metalurgs” jau iepriekš piedzīvojis divas masveida darbinieku atlaišanas - pirmā notika 2013. gadā, kad tika atbrīvoti vairāk nekā 1000 metalurgu, savukārt otrā – 2016. gadā, kad darbu uzteica aptuveni 200 strādniekiem. Atlikušie simt jau ilgāk nekā gadu dienu no dienas uztur “Metalurga” iekārtas darba kārtībā, taču arī viņiem nu draud tas pats scenārijs. Daži no telefonsarunā aptaujātajiem strādniekiem, kuri gan vēlējās saglabāt anonimitāti,  atklāja, ka, visticamāk, 12. februārī būs zināms aptuveni 40% darbinieku liktenis – proti, tiks publicēts atlaišanas saraksts, savukārt atlikušos 60% varētu atbrīvot mēneša beigās. Uzņēmuma maksātnespējas administrators Guntars Koris šai informācijai piekrīt tikai daļēji.

“Tādu precīzu datumu pateikt nevaru, jo uzņēmuma uzturēšanai ir vienalga nepieciešami darbinieki. To samazinājums būs, bet kādā apmērā – šobrīd to nevar pateikt. Nē, lielākā daļa vēl nē – jo rūpnīca ir liela un uzturēšanai cilvēki ir nepieciešami,” saka AS “KVV Liepājas metalurgs” maksātnespējas administrators Guntars Koris.

Nodarbinātības Valsts aģentūras Liepājas filiāle norāda, ka nav saņemta informācija, ka tuvākajā laikā uzņēmums sāktu masveida atlaišanu, par ko parasti ir jāpaziņo divu mēnešu laikā, tomēr atzīst, ka šis gadījums jāvērtē citādāk, jo akciju sabiedrība ir maksātnespējas stāvoklī. 

Nodarbinātības valsts aģentūras Liepājas filiāles vadītāja Dace Baumane stāsta, ka šobrīd darba tirgū ir izteikts speciālistu trūkums, tāpēc metalurgiem par darba vietu nevajadzētu uztraukties. Šobrīd Liepājā bezdarba līmenis ir 6,2% – tātad bez darba ir 2077 personas. “Noteikti viņi nāks šeit, jo, visticamāk, viņiem visiem būs bezdarbnieka pabalsts. Ir cilvēki, kuri skaidri zina, ko darīs tālāk, iespējams, viņi kaut ko skatās un meklē, jo tas piedāvājums ir un ir vērts skatīties apkārt, bet, ja nu kas – tad, protams, mums ir iespēja piedāvāt kuponus uz mācībām, kuras jau ir sākušās pilnā sparā,” norāda Baumane.

Jau iepriekš daži rūpnīcas darbinieki pauda bažas, ka strādnieku atlaišanas gadījumā rūpnīcas iekārtas, atstātas novārtā, nevienam potenciālajam pircējam drīz vairs nebūtu vajadzīgas. “Ja cehs paliek tukšs, tad var uzskatīt, ka arī rūpnīca paliek bez saimnieka, un tās aiziet nebūtībā,” saka strādnieks Jānis Mandeiks.

Koris norāda, ka šobrīd gatavo “Metalurga” mantu izsolei, kam būtu jānotiek februāra sākumā. Interese par atsevišķām ēkām ir gan no iepriekš par potenciālo investoru uzskatītā Izraēlas uzņēmēja Igora Šamisa, gan citiem uzņēmumiem. “Izsoles tiks izsludinātās tā vai tā, protams, nebūtu loģiski, ka pēc izsoles ierastos kāds cits iepriekš nezināms interesents, šajā gadījumā saistībā ar velmētavas cehu, tā kā jebkuram interesentam šīs darbības ir jāveic nekavējoties,” bilst Koris.

Jau ziņots, ka maksātnespējīgā un pēdējos gadus dīkā stāvošā uzņēmuma “KVV Liepājas metalurgs” ražotne vairs netiks tirgota kā vienots veselums, bet gan sadalīta vairākos īpašumos un pārdota izsolēs. Savukārt ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība") pauž, ka ir interese no atsevišķiem investoriem par rūpnīcas velmētavas īri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti