Arī AT liek Zaharjinam 11,5% LM akciju atdot Lipmanam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Arī Augstākā tiesa (AT) ceturtdien apmierināja viena no maksātnespējīgā „Liepājas metalurga” (LM) akcionāra Kirova Lipmana prasību pret citu uzņēmuma akcionāru Sergeju Zaharjinu par gandrīz divu miljonu jeb 11,5% LM akciju atdošanu.

Lipmans jau iepriekš bija iesniedzis līdzīgu prasību Rīgas apgabaltiesā. Arī tā bija apmierinājusi viņa vēlmi. Taču Zaharjins, pēc Lipmana teiktā, nevēlas akcijas atdot labprātīgi.

Strīdīgās „Liepājas Metalurga” akcijas pieder Kirovam Lipmanam, nevis Sergejam Zaharjinam,  nolēma Augstākā tiesa. Šī ir jau otrā tiesas instance, kas atzīts Lipmana tiesības uz 11,5% „Liepājas Metalurga” akciju, kas pašreiz atrodas Zaharjina valdījumā.

Tomēr ņemot vērā, ka „Liepājas Metalurgs” šobrīd ir atzīts par maksātnespējīgu un tā akcijas var uzskatīt par bezvērtīgām, pēc būtības šis spriedums situāciju nemaina. Lipmana advokāti norāda, ka tas var kalpot vienīgi par pamatu jaunai tiesvedībai, lai piedzītu kompensāciju no Zaharjina par labu Lipmanam.

Strīds par to, kam pieder 11,5% „Liepājas Metalurga” akciju ilgst jau vairākus gadus. Un ar šīsdienas lēmumu jau otra tiesas instance tiesneša Intara Bistera vadībā atzina, ka strīdīgās akcijas Zaharjinam ir jāatdod Lipmanam.

Spriedums nozīmē, ka kopumā Lipmanam pieder 35% „Liepājas Metalurga” akciju. Zaharina advokāte Sintija Radionova pēc sprieduma pasludināšanas ar rezultātu nebija apmierināta, norādot, ka tas ir pārsūdzams.

Lipmana advokāts Pāvels Rebenoks pauda nožēlu, ka spriedums nav stājies spēkā pirms kāda pusgada, jo tad tam vēl būtu kāda jēga. Tagad, kad „Metalurgs” ir atzīts par maksātnespējīgu, vairs nav tik lielas nozīmes, kam īsti pieder akcijas.  

Lipmans uzskata, ka Zaharjins ir viltojis dāvinājuma līgumu, ar kuru Lipmana akcijas ir uzdāvinātas Zaharjinam.

Lipmana pārstāvji apgalvo, ka viņš savulaik ir nodevis uz laiku Zaharjinam savas akcijas, lai viņš viens pats varētu vest sarunas ar potenciālajiem investoriem, jo toreiz uzņēmumam bija lieli modernizācijas plāni. Bet pēc modernizācijas pabeigšanas Zaharjins esot atteicies atdot Lipmanam viņa akcijas. Zaharjins to noliedz, sakot, ka strīdīgās „Liepājas Metalurga” akcijas pieder viņam.

Augstākās tiesas spriedumu vēl ir iespējams pārsūdzēt.

Pats uzņēmums šobrīd atrodas smagās finanšu problēmas, un tā nākotne ir neskaidra. Uzņēmums ir atzīts par maksātnespējīgu, savus līdzekļus jau ir pieprasījuši virkne kreditoru. Maksātnespējas administrators Harijs Velmers norādīja, ka ir aizsāktas sarunas ar potenciālajiem investoriem, tomēr sarunu detaļas viņš atteicās publiski apspriest. Darbu ir zaudējuši ap 1500 LM strādnieku, no kuriem daļa gan ir sākusi strādāt citur.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti