Arhitekts: Pārdaugavai ir potenciāls pārtapt par jaunu pilsētas centru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pārdaugavai ir potenciāls pārtapt par jaunu pilsētas centru, uzskata arhitektu biroja "ARHIS Arhitekti" vadītājs, arhitekts Andris Kronbergs.

Intervija ar arhitektu Andri Kronbergu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Viens no atspēriena punktiem ir "Preses Nama Kvartāls", kas sāk ieņemt jaunas aprises, un pavisam tuvā nākotnē tur vienkopus sadzīvos jauna biroja ēka, viesnīca un daudzfunkcionāla ēka ar tirdzniecības platībām, automašīnu novietnēm un atvērtu sporta centru uz jumta. Tas ir tikai sākums Pārdaugavas jaunajiem vaibstiem, kas mīsies ar augstceltnēm, zaļajām zonām, Daugavas krasta apdzīvošanu, kultūras un izglītības iestādēm, norādīja arhitekts.

Latvijas Radio ar Kronbergu notika dienu pirms projekta "Preses Nama Kvartāls" svinīgās nākotnes vēstījumu kapsulas iemūrēšanas. Šo vērienīgo projektu paredzēts īstenot līdz 2022. gadam, un tas pavisam noteikti mainīs Pārdaugavas arhitektūras esošās aprises.

Preses nams ilgus gadus stāvējis pamests un neizmantots. Nu tas iegūst jaunus vaibstus.

Kronbergs pastāstīja: "Nākotnē "Preses Nama Kvartālu" plānots pārveidot par jaunu biznesa centru. Projekta pirmajā kārtā tiks attīstīti trīs objekti - jauna biroja ēka, viens no vēsturiskajiem preses nama korpusiem pārtaps par viesnīcu, bet trešais objekts ir daudzfunkcionāla ēka – tirdzniecības platības, auto novietnes, un uz jumta tiks atvērts sporta centrs, parks."

Viņš ir pārliecināts, ka līdz ar šo projektu ir jādomā, kā attīstīt Daugavas krasta malas – Zundas kanālu un Āgenskalna līča malu.

"Ir jārada vienota ārtelpas sistēma, lai iedzīvotājiem būtu atpūtas vietas, zaļumi. Patlaban ūdensmalu potenciāls nav izmantots, bet ir pienācis laiks to īstenot," teica arhitekts.

Daugavas kreisajā krastā ir vairāki atslēgas objekti – augstskolas, kultūras iestādes. Tas ir ļoti labs iesākums.

"Arī AB dambi kā ideālu vietu akustiskajai koncertzālei neesmu atmetis. To par labu esam starptautiska padome atzina jau pirms 20 gadiem. Runājot par projekta izbūves izmaksām, šajā ziņā nav atšķirības, kurā vietā Rīgā to veido, jo pamatus jebkurā vietā Rīgā ir jāurbj vienlīdz dziļi. Cits jautājums ir par pieejamību un savienojamību. Bet to var risināt. Akustiskās koncertzāles esamība uz AB dambja būtu izcila vieta, kuru Latvijas izcilie mūziķi būtu pelnījuši," uzsvēra Kronbergs.

Lai gan Pārdaugava attīstās par jaunu Rīgas centru, tā neizkonkurēs jau esošo. Katrai pilsētai vajag iespēju attīstīties.

"Rīgas vēsturiskajam centram vairs nav kapacitātes jaunām ēkām. Tur vajag saglabāt kultūrvēsturiskās vērtības. Daugavas kreisais krasts ir laba vieta, kur attīstīties, veidot jaunu komerciālu centru. "Preses Nama Kvartāls" tam iedos spēcīgu signālu," sprieda Kronbergs.

Tomēr līdz ar augstceltnēm ir jādod pretim publiskās ārtelpas elementi. Kronbergs uzskata, ka ir nepieciešams savienot zaļās struktūras, parkus, un lokālos labumus padarīt aizvien spēcīgākus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti