Rīta Panorāma

Intervija ar Renāru Lūsi

Rīta Panorāma

Intervija ar Nilu Ušakovu

Telefonintervija ar Elīnu Rožulapu

Arhitekti: Lēna būvekspertu sertificēšana kavē būvniecības projektus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No šī gada būvekspertīzi var nodrošināt tikai sertificēti būeksperti, taču līdz šim sertifikātus saņēma mazāk nekā 20 cilvēki un tas nopietni kavē būvprojektu virzību,   par ko nobažījušies nozares pārstāvji.

Latvija Arhitektu savienības vadītāja vietniece Elīna Rožulapa  intervijā LTV “Rīta panorāmai” sacīja, ka šāda kavēšanās apdraud ne tikai valsts un ES fondu finansēto būvprojektu īstenošanu, arī privātajā sektorā tas var kavēt būvniecības projektus.

Aprīļa vidū būvniecības nozares pārstāvji un Latvijas Pašvaldību savienība nosūtījusi  vēstuli valdībai  par problēmām ar būvniecības speciālistu sertifikāciju, ko īsteno  Būvniecības valsts kontroles birojs.  

2016.gada pirmajā ceturksnī Būvniecības valsts kontroles birojs kopumā saņēmis 38 pretendentu pieteikumus būvspeciālistu sertifikācijai. No tiem līdz aprīļa sākumam teorētisko un praktisko eksāmenu sekmīgi nokārtojuši un sertifikātus saņēmuši 16 speciālisti, liecina biroja sniegtā informācija.   

Rožulapa norādīja, ka ar šādu ekspertu skaitu nepietiek, jo ekspertīzi nodrošina trīs četru cilvēku komanda, turklāt ekspertīze nav ātrs process “atnācu, ieraudzīju, parakstīju”, lai nodrošinātu kvalitāti, tas prasa laiku.

Rīgā vien vidēji mēnesi ekspertīze nepieciešama aptuveni 50 projektiem, visā Latvijā tie varētu būt aptuveni 100 projekti mēnesi, un četras ekspertu komandas acīmredzot nevar paspēt tikt ar visu galā, norādīja Rožulapa.

Birojs vai nu nepaspēji , vai varbūt pat nevēlas sertificēt speciālistus, sacīja Rožulapa.

Saskaņā ar Būvniecības likuma pārejas noteikumiem būvekspertīzi bez Biroja izsniegtā sertifikāta ir tiesības veikt tikai līdz šī gada 30.jūnijam.  Līdzšinējā pieredze rāda, ka sertifikāta saņemšanai no iesnieguma iesniegšanas brīža pretendentam ir jārēķinās vismaz ar divām līdz trim nedēļām.  

Pirmajā ceturksnī visvairāk sertifikātu izsniegts tiltu būvprojektu ekspertīzē - četriem būvekspertiem. Citas darbības jomas, kurās saņemti sertifikāti, ir ūdensapgādes un kanalizācijas, tajā skaitā arī ugunsdzēsības sistēmu būvprojektu ekspertīze, būvprojektu arhitektūras risinājumu ekspertīze, būvprojektu konstrukciju ekspertīze, ceļu būvprojektu ekspertīze, kā arī ēku ekspertīze un ostu un jūras hidrotehnisko būvju būvprojektu ekspertīze.

Sertifikācija notiek divos posmos - tests par normatīvā regulējuma izpratni ekspertīžu veikšanā un praktiskais eksāmens. Praktiskais eksāmens ir mutiska iesniegtās ekspertīzes aizstāvēšana un atbildes uz komisijas iepriekš sagatavotiem jautājumiem par iesniegto darbu.  

Būvspeciālistu sertifikāciju Birojs uzsāka 2016.gada 5.janvārī.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti