Panorāma

Kauņā no saindēšanās ar surogātalkoholu miruši 16 cilvēki

Panorāma

Elektroauto iegādi subsidēs ar 4500 eiro

VID bloķē "Rīgas kartes" kontus

Arestē «Rīgas kartes» kontus; tas varot ietekmēt e-talonu sistēmas darbību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) bloķējis “Rīgas satiksmei” daļēji piederošā uzņēmuma “Rīgas karte” kontus. “Rīgas karte” apkalpo Rīgas sabiedriskā transporta biļešu sistēmu. Neminot uzņēmuma nosaukumu, VID ziņo, ka konstatēti pārkāpumi darījumos, kā rezultātā nav nomaksāti nodokļi 9,3 miljonu eiro apmērā. Uzņēmums “Rīgas karte” gatavojas lēmumu apstrīdēt. 

Apķīlājot „Rīgas kartes” kontus, VID ir balstījies pirms diviem gadiem sāktajā nodokļu auditā.

Kompānijas valdes locekle Diāna Šmite uzskata, ka VID lēmums arestēt "Rīgas kartes" kontus ir nesamērīgs, – līdz ar to tiek paralizēta uzņēmējdarbība; ja lēmums netiks pārskatīts, tad tas var radīt riskus e-talonu sistēmas uzturēšanai.

„Rīgas kartes” valdes locekle Diāna Šmite: Par VID lēmumu
00:00 / 00:42
Lejuplādēt

Tas ietekmē gan pašas "Rīgas kartes" darbību, gan nākotnē, ja mēs nepārliecināsim VID, ka tas lēmums ir nesamērīgs, protams, ka tas ietekmēs arī biļešu sistēmas tehnisko uzturēšanu kā tādu, sacīja Šmite.

Viņa norādīja, ka vienīgais veids, ko uzņēmums var darīt, ir sazināties ar VID un apstrīdēt lēmumu. Šmite Latvijas Radio arī norādīja, ka no šī gada "Rīgas karte" uz pusi ir samazinājusi izmaksas par e-talonu sistēmas uzturēšanu.

Iespējamo pārkāpumu detaļas Šmite skaidrot nevēlējās, taču norādīja – dienesta ieskatā, “Rīgas karte” slēgusi līgumu ar “Rīgas satiksmi” par pakalpojumiem, ko pati “Rīgas karte” neesot sniegusi. 

"Nodokļu audits ir veikts par 2016.–2018. gadu, kā ir strādājusi "Rīgas karte", par apakšuzņēmumu piesaisti un daudzām citām lietām, kas faktiski šobrīd, visas tās pamata lietas, kas ir norādītas VID pamatlēmumā, ir novērstas," stāstīja Šmite.

Viņa norādīja, ka apstrīdēs gan lēmumu par pārkāpumiem, gan kontu bloķēšanu. Kamēr naudai uzņēmums piekļūt nevar, nav no kā izmaksāt algas, segt īri vai izdevumus par iekārtu detaļām. 

Tikmēr uzņēmumā "Rīgas satiksme", kam "Rīgas kartē" pieder akciju kontrolpakete, norādīja, ka biļešu sistēmu pakāpeniski pārņem savā saimniecībā, tāpēc kopumā e-talona sistēmas darbošanās apdraudēta nav. Arī visi ieņēmumi no sabiedriskā transporta biļešu realizācijas nonākot pašas "Rīgas satiksmes" kontos, tādējādi "Rīgas kartes" kontu arests neietekmēs "Rīgas satiksmes" sniegtos pakalpojumus.

"Protams, lēmums mūs ietekmē, bet norēķinus neietekmē, un neietekmē arī mūsu finanšu stabilitāti.

Mēs risinām jautājumus par tehniskām lietām, kā nodrošināt dažādu komponenšu uzturēšanu, dažādu iekārtu nomaiņu," norādīja "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētāja Džineta Innusa.

Arī Innusa uzskata, ka "Rīgas kartes" kontu bloķēšana ir pārsteidzīgs solis, jo lēmums par pārkāpumiem nav stājies spēkā. 

VID savukārt otrdien informēja medijus, ka pievienotās vērtības nodokļa un uzņēmumu ienākuma nodokļa auditā kādā Rīgas uzņēmumā konstatējis pārkāpumus darījumos ar vairāk nekā 10 uzņēmumiem un attiecīgi aprēķinājis samaksu valsts budžetā 9,3 miljoni eiro apmērā.

Audita rezultātā VID pieņēmis lēmumu par izpildes nodrošinājuma līdzekļu piemērošanu. Pievienotās vērtības nodokļa un uzņēmumu ienākuma nodokļa audits veikts par laiku no 2016. līdz 2018. gadam.

Saskaņā ar likumu “Par Valsts ieņēmumu dienestu” uzņēmums lēmumu par audita rezultātiem viena mēneša laikā var apstrīdēt VID ģenerāldirektoram.

KONTEKSTS:

Lai gan "Rīgas satiksmei" neizdevīgais 13 gadu līgums par e-talona biļešu sistēmas uzturēšanu ir beidzies, "Rīgas karte" turpina sistēmu apkalpot pārejas periodā. "Rīgas satiksme" gan uzsvēra, ka izmaksas ir samazinājušās aptuveni uz pusi. Savukārt Rīgas dome drīzumā plāno lemt par "Rīgas kartes" nākotni, un vicemērs Vilnis Ķirsis ("Jaunā Vienotība") pieļauj uzņēmuma likvidāciju.

"Rīgas karte" ir 2007.gadā dibināts uzņēmums, kas izveidots, lai uzturētu Rīgas sabiedriskā transporta un autostāvvietu elektronisko norēķinu sistēmu. "Rīgas kartes" kapitālā 51% pieder "Rīgas satiksmei", bet 49% – Francijas uzņēmumam "Conduent Business Solutions".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti