Ar zemajām cenām neapmierinātie lauksaimnieki Briselē saved sivēnus un govis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Briseles centrālās ielas pie Eiropa Savienības (ES) institūciju rajona ar traktoriem pirmdien, 14.martā, atkal bloķējuši Eiropas lauksaimnieki. Pie Eiropas institūcijām zemnieki bija sarīkojuši improvizētu fermu - atveduši arī dzīvus sivēnus aplociņā un govis. 

Ārkārtas finansiālu atbalstu Latvijas ražotājiem piena un cūkgaļas nozarēs pirmdien Briselē prasīja arī Latvijas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un zemnieku savienība).

Aina, kad lieli traktori nostājušies taisnās rindās pāri ES kvartāla galvenajām ielām Briselē, kūp dūmi un skaļrunī zemnieki pauž savas bažas Eiropas likumu lēmējiem, vairs nav nekas neparasts.

Eiropas lauksaimnieku protesti īpaši pēdējā laikā ir visai bieži, tā kā cenas lauksaimniecības produkcijai turpina kristies dažādu pasaules tirgus norišu iemeslu dēļ, un arī joprojām spēkā esošās sankcijas, proti, Krievijas embargo Eiropas pārtikas precēm arvien ir smags trieciens.

Zemnieki izjūt arī piena kvotu atcelšanas sekas, kas ļauj ražot vairāk, bet arī vietu tirgū nākas izcīnīt spraigāk.

Briselē kopā nākuši ES dalībvalstu ministri, un sanāksmē Latviju pārstāv zemkopības ministrs Dūklavs. Viņa uzdevums ir lūgt tālāku ES ārkārtas finansiālo atbalstu Latvijas ražotājiem piena un cūkgaļas nozarēs.

Zemkopības ministrijas dati liecina, ka Latvijā piena iepirkuma cena kopš Krievijas embargo ir samazinājusies par 26% Savukārt cūkgaļas iepirkuma cena samazinājusies par 20%. Gadījumā, ja atbalsts netiks piešķirts, lauksaimnieki varētu rīkot arī protestus.

Baltijas valstu lauksaimnieku organizācijas nosūtījušas arī kopīgu vēstuli ES lauksaimniecības komisāram Filam Hoganam ar lūgumu ieviest virkni pasākumu, kas palīdzētu mazināt smago tirgus situāciju reģionā. Pamata prasība ir papildus tiešais atbalsts piena lopkopjiem un cūkkopjiem.

Prasības ir ne tikai baltiešiem, bet arī citu Eiropas valstu lauksaimniekiem. Paši Beļģijas zemnieki galvaspilsētā Briselē savu zemkopības ministru pirmdienas rītā cienājuši ar kruasāniem un glāzi piena, tādējādi vēlreiz atgādinot par trauksmi tieši piena nozarē.

Savukārt ministra pārstāvētās liberālās reformistu partijas logos dāsnā straumē šļācās piens un rūtīs iekrita arī pa kādai olai.

Pie Eiropas institūcijām zemnieki bija sarīkojuši improvizētu fermu - atveduši arī dzīvus sivēnus aplociņā un govis.

Zināms, ka Eiropas lauksaimniecības komisārs ir rosinājis vairākus iespējamus pasākumus, to vidū mazināt piena produkcijas apjomus, lai tādā veidā palielinātu produkcijas cenas. Iepriekš viņš paudis, ka cer sagaidīt atbalstu arī no Eiropas Investīciju bankas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti