Ar viltus internetbankām izkrāpti vairāk nekā 60 000 eiro; aicina cilvēkus uzmanīties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Gan bankas, gan plašsaziņas līdzekļi ir daudzkārt atgādinājuši cilvēkiem būt īpaši uzmanīgiem un neatklāt konta piekļuves datus aizdomīgos gadījumos, tomēr krāpniecība mazumā neiet. Pēdējo nedēļu laikā, izmantojot viltotas internetbanku mājaslapas, krāpnieki no Latvijas iedzīvotāju banku kontiem nozaguši vairāk nekā 60 000 eiro. Turklāt šīs viltus lapas turpina darboties. Kā izvairīties no nonākšanas krāpnieku nagos?

Latgalē iedzīvotāji ziņo par viltus internetbanku krāpniekiem
00:00 / 03:37
Lejuplādēt

Par interneta krāpnieku upuriem visvairāk riskē kļūt tie cilvēki, kuri, atverot savu internetbanku, paļaujas uz "Google" meklētāju palīdzību. Meklējot "Google" banku "Luminor" banku, tiek piedāvāti vairāki varianti, taču pats pirmais, apmaksāta saite, patiesībā ir krāpnieku izveidota kopija īstajai "Luminor" internetbankai. 

Drošāks veids, kā atvērt internetbanku būtu nevis meklēt "Google", bet pārlūkprogrammā rakstīt adresi. Šajā gadījumā – "Luminor.lv". Tā uzreiz var nokļūt "Luminor" lapā, no kuras tālāk var aiziet uz internetbanku. Krāpnieku izveidotā lapa izskatās ļoti līdzīga īstajai "Luminor" lapai. Ja lietotājs ievada savus personas datus un pieejas kodus, tad viņa nauda nokļūst pie krāpniekiem. 

Tieši "Luminor" internetbanka pašlaik tiek viltota visaktīvāk. Banka sadarbībā ar policiju un kiberdrošības dienestiem cenšas apkarot viltus lapas, bet tā ir kā cīņa ar vējdzirnavām.

"Mēs jau esam nobloķējuši aptuveni 40 šādas lapas, bet viņas parādās aizvien jaunas un jaunas. Acīmredzot krāpnieki atklājuši, ka šī metode pietiekami labi strādā, tādēļ viņi šīs lapas arvien pavairo," pastāstīja "Luminor" krāpniecības novēršanas vecākais speciālists Anrijs Šmits.

Bankas un dienesti par notikušo informē arī "Google", bet pat šis interneta milzis ir bezspēcīgs pret krāpnieku uzlidojumu. 

""Google" pats nespēj izfiltrēt visas reklāmas, ko caur viņu platformu kāds publicē. Nepietiek no "Google" puses bloķēt viena negodprātīga reklāmdevēja kontu, jo krāpnieki arī šos reklāmas izvietošanas kontus nozog un šīs reklāmas tiek rādītas, izmantojot svešu naudu," skaidroja "Cert.lv" kiberdrošības eksperts Gints Mālkalnietis.

Tādēļ viltus lapas joprojām ir pieejamas un klientiem, apmeklējot internetbanku, jābūt ļoti vērīgiem. 

"Pats galvenais, kā nenokļūt šo krāpnieku nagos, ir neizmantot meklētājprogrammu, lai piekļūtu mūsu internetbankai. Lūdzu apmeklēt caur adresi "Luminor.lv" vai izmantojot mūsu mobilo banku, kas ir pieejama aplikācijas formā," norādīja bankas pārstāvis.

Kopš aprīļa sākuma Valsts policija jau saņēmusi aptuveni desmit iesniegumus no cilvēkiem, kuri kļuvuši par viltus internetbanku upuriem. Visos gadījumos sākti kriminālprocesi un izmeklēšana turpinās. 

KONTEKSTS:

Kopš 2017. gada dažādās starptautiskās krāpniecības shēmās internetā no 1500 Latvijas iedzīvotājiem izkrāpti vairāk nekā 14,5 miljoni eiro. Tā liecina Valsts policijas apkopotā statistika. Bet realitātē skaitļi varētu būt vēl lielāki, jo ne visi cietušie ziņo par krāpšanu tiesībsargājošām iestādēm. Uzņēmums "Tet" prezentējis "Digitālās drošības ceļvedi", kurā stāsta par kiberdrošības nozīmi ikdienā, mācību procesā, privātajā komunikācijā, biznesā un darbā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti