Ar valsts atbalstu iegādāto elektromobiļu skaits joprojām neliels

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ar valsts atbalstu iegādāto elektromobiļu skaits joprojām ir neliels tirgū trūkstošo elektroauto dēļ. Auto tirgotāji norādīja, ka auto piegāžu laiks atkarīgs no ražotāja – tas var ilgt no pusgada līdz pusotram. Atbildīgā ministrija valsts atbalsta programmas termiņu sola pagarināt līdz nākamā gada beigām. Savukārt jau rudenī arī juridiskām personām iespējams būs pieejams atbalsts elektroauto iegādei.

Ar valsts atbalstu iegādāto elektromobīļu skaits joprojām neliels
00:00 / 04:35
Lejuplādēt

Kopš aprīļa ar valsts atbalstu nopirkti vien ap 600 elektroauto, tostarp aptuveni 50 lietoti. Kopumā atbalsta programmā pieejami 10 miljoni eiro. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) iepriekš lēsa, ka iegādāto elektromobiļu skaits līdz šā gada beigām varētu sasniegt 3800.

"Mašīnu pieteikšanu un rezervāciju parasti veic gadu iepriekš. Tāpēc objektīvāku ainu mēs vairāk redzēsim pavasarī, kad atspoguļosies klientu veiktās rezervācijas iepriekšējā gadā.

2022. gads ir pagājis kara zīmē, kā arī bija pēckovida periods. Šo auto ražotājiem ārzemēs bija loģistikas problēmas ar detaļu iegādi, un attiecīgi tas atspoguļojās uz jaunu elektroauto saražošanas apjomu. Taču loģistikas problēmas pamazām ir atrisinātas, un es pieļauju, ka šogad būs arī Latvijā daudz vairāk pieejami elektromobiļi un arī programma raitāk ies uz priekšu," teica Vides investīciju fonda finanšu vadītājs Gints Kārkliņš.

Līdz šim ar atbalstu lielākoties pirktas mašīnas 20 līdz 30 tūkstošu eiro cenā, un iedzīvotāji visvairāk atbalstu izmantojuši Rīgas reģionā.

Auto tirgotāja SIA "Norde" tirdzniecības daļas vadītājs Eduards Ptičkins gan secināja, ka elektroauto pieejamības problēmas vēl nav atrisinājušās un auto piegāžu laiks atkarīgs no ražotāja – tas var ilgt no pusgada līdz pusotram. Interese par valsts atbalstu sākotnēji bijusi liela, bet kopš rudens pierimusi.

"Elektroauto pircējs vienmēr ir bijis gudrs pircējs, kurš ļoti rēķina izmaksas un ļoti plāno tās savas izmaksas, un plāno pārvietošanās loģistiku.

Liela daļa šo klientu ir arī uzstādījuši saules paneļus savās mājās, un mēs sagaidām pieprasījuma pieaugumu pavasarī,

jo uzskatam, ka elektroauto pircējs rēķina un grib saprast, kādas ir viņa izmaksas, saražotā un patērētā enerģija utt. Ziemas sezonā, mēs pieļaujam, ka daudzi nogaida nedaudz, lai saprastu to savu situāciju," atzina Ptičkins.

Auto tirgotāja "Skandi Motors" elektroauto eksperts Vilnis Debesnieks stāstīja, ka interese par elektroauto ir pieaugusi  gan līdz ar valsts atbalsta iespējām, gan arī pieaugot degvielas cenām. Tirgotājs pērn privātpersonām piegādājis par teju 100 elektroauto vairāk nekā gadu iepriekš.

"Kopumā nav vēl tāda situācija, kā pirms pāris gadiem, kad katrā salonā ir daudz automašīnu, no kurām izvēlēties, bet kopumā situācija sāk uzlaboties. Piegādes termiņi sāk samazināties. Populārākā automašīna, kuru pērk šīs programmas ietvaros, ir "Nissan Leaf", kuras cena ir ap 30 tūkstoš eiro, un ar valsts atbalstu tā cena jau ir apmēram 26 tūkstoši eiro, kas jau ir tuvu vai teju tikpat, cik ar iekšdedzes dzinēju darbināmām mašīnām. Ja programma tiks pagarināta, tad noteikti vairāk elektroauto tiks piegādāti tās ietvaros," sprieda Debesnieks.

Klimata un enerģētikas ministrijas Klimata pārmaiņu departamenta pārstāvis Raimonds Kašs norādīja, ka patlaban atbalsta programmā izlietoti ap 25% no pieejamā finansējuma.

Tādēļ valsts atbalsta programmas termiņu pagarinās līdz nākamā gada beigām. Grozījumus plānots apstiprināt pavasarī. Vienlaikus patlaban top atbalsta programma elektroauto iegādei arī juridiskām personām.

Patlaban fiziskām personām, pērkot jaunu elektroauto, ir iespēja saņemt atbalstu 4500 eiro apmērā un lietotiem elektromobiļiem un jauniem ārēji lādējamiem hibrīdauto – 2250 eiro. Vienlaikus papildu atbalstu 1000 eiro apmērā varēs saņemt par esoša transportlīdzekļa norakstīšanu. Nosacījums, ka piecu gadu laikā auto īpašniekam ir jānobrauc ar to vismaz 52 tūkstoši kilometru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti