Panorāma

KPV LV par domes atlaišanu pieslejas opozīcijai

Panorāma

KPV LV neņem vēlēšanu koalīcijā?

"Ventas ostai" nodod Ventspils brīvostas funkcijas

Ar Saeimas lēmumu Ventspils brīvostas funkcijas pārņems «Ventas osta»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Saeima trešdien, 18. decembrī, steidzamības kārtā grozīja likumu par ostām un Ventspils brīvostas likumu, kas ļaus valstij pārņemt ostu pārvaldi savā pārziņā un dibināt jaunu valsts uzņēmumu “Ventas osta”, kas pārņems Ventspils brīvostas pārvaldes funkcijas.

Satiksmes mistrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija) Saeimas sēdē norādīja, ka ar iepriekš apstiprināto regulējumu, kas izslēdza pašvaldības no brīvostu pārvaldības, nepietiktu, lai osta varētu turpināt darbu un izvairītos no sankcijām. Tāpēc, lai nebūtu bažu, ka uz kādu no Ventspils ostā strādājošiem uzņēmumiem tiktu attiecināts sankciju režīms, nepieciešamas papildu darbības, un valdība izvēlējusies dibināt jaunu juridisku personu, kas nebūs saistīta ar sankcijām pakļautām personām, skaidroja ministrs.

Jaunais uzņēmums būs kontaktu punkts kuģu aģentiem, termināļiem, ostas teritorijā strādājošiem uzņēmumiem, skaidroja Linkaits.

Viņš arī paziņoja, ka valdība ir kontaktā ar ASV, lai no sankciju datu bāzes izņemtu nosaukumu “Ventspils osta”, kas tur parādījās nepamatoti.  

Opozīcijas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (“Saskaņa”) savukārt pauda, ka gadījumā, ja pēc visām šīm izmaiņām ASV neizņems ostu no sankciju saraksta vēlākais 15. janvārī, tā būs milzīga šīs valdības izgāšanās, tas nozīmēs, ka valdība nezina, ko dara. 

Jaunās valsts kapitālsabiedrības izveides mērķis ir nodrošināt Ventspils ostas darbības nepārtrauktību un pēc iespējas samazināt sankciju iespējamās negatīvās sekas uz Latvijas tranzīta sektoru un ekonomiku kopumā.

Paredzēts, ka ostas uzņēmuma padomi veidos četru ministriju – Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas un Satiksmes ministrijas – virzīti pārstāvji. Padomes uzdevums būs apstiprināt valdes priekšsēdētāju, kurš pildīs bijušā ostas pārvaldnieka amata pienākumus.

Paralēli turpinās darboties arī Ventspils brīvostas pārvalde, kuras pienākums būs nodot visus aktīvus jaunajai vadībai. Valsts akciju sabiedrība (VAS) ”Ventas osta” Ventspils brīvostas pārvaldes mantas, tiesības un saistības pārņems pa daļām, arī darbinieki – speciālisti, tehniskais personāls u.c. pāries darbā uz VAS “Ventas osta” pakāpeniski. Ventspils brīvostas pārvaldes likvidācijas procesa ietvaros normatīvajos aktos noteiktā kārtībā tiks lemts par Ventspils brīvostas pārvaldes aktīvu nodošanu jaunajai valsts kapitālsabiedrībai.

Jaunā VAS nodrošinās ostu maksas, nomas maksas iekasēšanu, un "radīs pārliecību, ka arī pēc nākamā gada 8. janvāra ostas saimnieciskā darbība netiek pārtraukta".

VAS “Ventas osta” kapitāla daļu turētājs būs Satiksmes ministrija. Jaundibināmās kapitālsabiedrības balsstiesīgās akcijas piederēs valstij, kapitālsabiedrības akcijas nedrīkstēs privatizēt, atsavināt, ieķīlāt un citādi apgrūtināt.

KONTEKSTS:

ASV iekļāvušas globālajā Magņitska sankciju sarakstā no pienākumu pildīšanas atstādināto Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kā arī četras organizācijas - Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.  ASV sankcijas ir jāievēro arī bankām Latvijā. ASV brīdināja, ka jebkurš, kurš veiks finanšu pārskaitījumus sankcionētajām personām, arī var tikt pakļauts ASV sankcijām.

Reaģējot uz ASV lēmumu, Lembergs paziņoja, ka apturēs darbību Ventspils brīvostas pārvaldes valdē. Bet valdība nolēma labot situāciju, valsts pārvaldībā pārņemot Ventspils un Rīgas brīvostu pārvaldes, un Saeima 12. decembrī vienas dienas laikā nolēma atbalstīt šo valdības priekšlikumu. Tāpat valsts veido jaunu valsts akciju sabiedrību (VAS) "Ventas osta"  Ventspils ostas pārvaldīšanai un apsaimniekošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti