Ar NVA reģionālās mobilitātes programmas atbalstu pašreiz strādā 118 cilvēki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jau pusgadu Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) īsteno pasākumu „Komersantu nodarbināto personu reģionālās mobilitātes veicināšana”, nodrošinot cilvēkiem, kuri darbu atraduši ārpus savas dzīves vietas, finansiālu atlīdzību transporta vai dzīvojamās telpas īres izdevumu segšanai pirmos četrus darba mēnešus. Patlaban reģionālās mobilitātes programmā ir iesaistījušies 118 cilvēki, kuriem izdevies atrast darbu vairāk nekā 20 km attālumā no mājām. 30 nodarbinātie dalību pasākumā jau pabeiguši un turpina strādāt.

Kopumā nodarbinātie, kas izmanto reģionālās mobilitātes atbalstu strādā pie 90 darba devējiem. Darba devējiem ir iespēja ar valsts atbalstu pieņemt darbā nepieciešamos speciālistus no attālākajiem reģioniem, svarīgi, ka pirms tiek nodibinātas darba attiecības - vakancei jābūt reģistrētai NVA vismaz vienu nedēļu.

Jūlija beigās valdība apstiprināja grozījumus, kas pasākumā ļauj iesaistīties arī tiem pretendentiem, kuri bezdarbnieka statusā bijuši ne mazāk kā divus mēnešus iepriekš paredzēto sešu mēnešu vietā. Turklāt gadījumos, kad darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas saistībā ar darbinieku skaita samazināšanu vai līdzīgu iemeslu dēļ, un tas būtiski apdraud nodarbinātības situāciju attiecīgajā administratīvajā teritorijā, NVA reģionālās mobilitātes atbalsta pasākumā varēs piedalīties arī tie pretendenti, kuri bezdarbnieka statusā reģistrēti pat mazāk nekā divus mēnešus.

Pusgada laikā dalībai programmā NVA filiālēs iesniegti 150 pieteikumi. Kopumā lielākais pieteikumu skaits saņemts NVA filiālēs Rēzeknē, Ludzā, Aizkrauklē, Cēsīs, Jelgavā un Liepājā. Finansiālo atbalstu nodarbinātie pieprasa galvenokārt transporta izdevumu segšanai ceļā no dzīvesvietas uz darba vietu un atpakaļ. Pasākuma dalībnieki strādā gan ražošanas un mazumtirdzniecības uzņēmumos, gan zemnieku saimniecībās. Pārstāvētas kā vienkāršākas profesijās, tā arī tādas, kas prasa īpašu izglītību un pieredzi: metālmateriālu metinātājs, miesnieks, šķirotājs, ceha strādnieks, veikala pārdevējs, tehniskais direktors, farmaceita asistents, galvenais grāmatvedis, gids, palīgstrādnieks u.c.

NVA finansiālu atlīdzību pasākuma „Komersantu nodarbināto personu reģionālās mobilitātes veicināšana” ietvaros var saņemt tie komersantu nodarbinātie, kuru darba vieta atrodas vismaz 20 km attālumā no deklarētās dzīvesvietas. Darba tiesiskajām attiecībām ir jābūt nodibinātām ar komersantu, kurš attiecīgo vakanci vismaz nedēļu bija reģistrējis NVA filiālē vai NVA CV/Vakanču portālā. NVA finansiālā atlīdzība transporta vai dzīvojamās telpas īres izdevumu segšanai vienam nodarbinātajam nevar pārsniegt kopā 280 latus.

Atbalsts paredzēts darba vietās Latvijas Republikas administratīvajā teritorijā, izņemot Rīgu, kur ir plašs darbaspēka pieprasījums. Taču, ja darba devējs Rīgā vēlas uzsākt darba tiesiskās attiecības vienlaicīgi ar vismaz 25 NVA reģistrētajiem bezdarbniekiem, izņēmums attiecībā uz galvaspilsētu netiek piemērots.

Ja NVA klients ir atradis darbu pie komersanta attālāk no savas dzīves vietas, viņam 10 darba dienu laikā no darba līguma noslēgšanas datuma jāiesniedz pieteikums mobilitātes pabalsta saņemšanai (personīgi, pa pastu vai elektroniski ar e-parakstu) tuvākajā NVA filiālē. NVA filiāle triju darba dienu laikā pārbaudīs nodarbinātā atbilstību pasākuma kritērijiem un pieņems lēmumu piešķirt vai atteikt finanšu atlīdzību, par ko paziņos rakstveidā.

Darbiniekus ar NVA starpniecību darba devējs var meklēt, reģistrējot vakanci kādā no 28 NVA filiālēm vai elektroniski valsts lielākajā bezmaksas vakanču datu bāzē - NVA CV/Vakanču portālā http://cvvp.nva.gov.lv/.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti