Ar LIAA līdzdalību pērn investīciju projektos piesaistīti 252,4 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ar tiešu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) līdzdalību aizvadītajā gadā realizēts 51 investīciju projekts.  Šie uzņēmumi Latvijas ekonomikā ienesīs 252,4 miljonus eiro un izveidos 2893 jaunas darba vietas, informēja LIAA.

2020. gads investīciju piesaistes jomā iesākās piesardzīgi, tomēr trešajā ceturksnī investoru aktivitāte pieauga. Sava nozīme bija arī kampaņai, uzrunājot Baltkrievijas uzņēmumus. 

Pērn izdevies piesaistīt pēdējos septiņos gados lielāko investīciju apjomu – 252,4 miljonus eiro. LIAA uzsvēra, ka realizēts 51 projekts, kas dos pienesumu ekonomikai, radot 2893 jaunas darba vietas un nodokļus valsts budžetā, kā arī palīdzēs sekmēt tautsaimniecību, attīstot viedo specializāciju nozares, kurās uzsvars likts uz tehnoloģiski attīstītiem produktiem un inovācijām. 

“Aizvadīto gadu var salīdzināt ar braucienu bez kartes nezināmā apvidū. Līdz ar pandēmiju un izsludinātajiem ierobežojumiem biznesa vidē notika daudz strauju pārmaiņu, kurām bija jāpielāgojas. Ar Ekonomikas ministrijas atbalstu ciešā sadarbībā ar uzņēmējiem tas lielā mērā ir izdevies. Latvijas ekonomika 2020. gadā ir demonstrējusi augstu noturību un, spītējot krīzei, vairākas nozares šo gadu būs noslēgušas ar izaugsmi. 

Kopējais preču eksporta apjoms 2020. gada 11 mēnešos ir pārsniedzis 2019. gada līmeni par 80 miljoniem eiro. Arī investīciju piesaistes jomā gads ir bijis veiksmīgs,” norādīja LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

No LIAA realizētajiem investīciju piesaistes projektiem var minēt biznesa pakalpojumu centrus, piemēram, “Norwegian Air” un “Swisscom”, kas kopā izveidos vairākus simtus augsti apmaksātu darbavietu. Papildus pakalpojumu nozarē ir pievienojušies informācijas tehnoloģiju (IT) izstrādātāji no Vācijas – “Prime Force” un “QSC AG” –, kopā izveidojot vairāk nekā 100 jaunu darba vietu. 

Savukārt jaunuzņēmumu nozarē ir piesaistīts Honkongā bāzētais biomedicīnas uzņēmums “Longenesis”. Ražošanas sektorā viens no lielākajiem darba devējiem Daugavpilī “SMD Baltic” (Baltkrievija), ir pabeidzis pirmo investīciju cikla posmu un šobrīd plāno nākamo vairāku miljonu eiro apmērā. 

Nozīmīga loma investīciju piesaistes jomā bija sekmīgajam darbam ar Baltkrievijas uzņēmumiem. Lēmumu par pārcelšanos uz Latviju aizvadītajā gadā pieņēmuši 17 Baltkrievijas uzņēmumi, kuri pārsvarā gadījumu pārstāv tehnoloģiju nozari. Plānots, ka pārskatāmā periodā tiks izveidotas vismaz 1000 jaunas darba vietas. Projektu lokācija šobrīd ir Rīgā un Daugavpilī. Šie uzņēmumi plāno nodarbināt no 15 līdz 100 un vairāk darbinieku. Jau šobrīd ir atvērti 10 jauni uzņēmumi ar Baltkrievijas kapitālu. Šajos uzņēmumos strādā speciālisti ar iepriekšēju pieredzi tādās pasaulē labi zināmās kompānijās un organizācijās kā ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA), “Rolls-Royce”, “Bloomberg”, “Google” un “SpaceX”. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti