Ar kvotu atcelšanu EK cer veicinās piena produktu eksportu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

30 gadus piena ražošanas apjomus Eiropas Savienībā regulēja piena kvotas, par kuru atcelšanu no 1.aprīļa ceturtdien paziņoja Eiropas Komisija (EK). Latvija pēdējos gados ir ļoti tuvu piena kvotu griestiem, par kuru pārsniegšanu jāmaksā soda nauda. 

Ņemot vērā, ka pasaulē un sevišķi Āzijā pieprasījums pēc piena, it īpaši siera produktiem pieaug, EK cer - kvotu atcelšana veicinās piena produktu eksportu. Neaizsargātāki reģioni varēs pretendēt uz atbalstu.

Vaicāts par iespēju palielināt jau esošo ārkārtas atbalstu Latvijas piensaimniekiem, kas cieš no Krievijas importa aizlieguma, lauksaimniecības komisārs Fils Hogans pauda, ka tas esot pietiekams.

Turklāt baltieši nemaz lielāku atbalstu neprasot, norādīja lauksaimniecības komisārs.

„Attiecībā uz Krievijas importa aizliegumu es neesmu dzirdējis nevienu sūdzību no Baltijas valstīm par atbalstu, ko piešķīrām pirms Ziemassvētkiem un kas tiks izmaksāts 2015.gadā. Un es domāju, ka viņi ir ļoti laimīgi, ka mēs esam rīkojušies solidāri, mazinot Krievijas aizlieguma ietekmi,” sacīja Hogans.

Eiropas Komisijas tirgus prognozes liecina, ka piena nozares izaugsme turpinās būt stabila. 

Jau vēstīts, ka 31.martā beidzas pēdējais piena kvotu gads, un šī kvotu sistēma ES būs atcelta. Šajā gadā Latvijas piena kvota ir 781 132 tonnas, un janvārī šī piena piegādes kvota bija izpildīta jau par 99%, radot bažas par  pārpildi un soda sankcijām.  Saskaņā ar pēdējām prognozēm gan Latvijas piena ražotāji varētu nepārsniegt 99,7% no piena kvotas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti