Aktuāli

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide par streika iespējamo noslēgumu

Aktuāli

''Latvijas Valsts ceļu'' valdes priekšsēdētājs Jānis Lange par situāciju uz ceļiem

No nākamā gada 1.janvāra spēkā stājas jauns nodokļu atbalsta likums

Ar jaunu nodokļu likumu parādniekiem piedāvās atbrīvoties no soda naudām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No nākamā gada 1. janvāra spēkā stājas jauns nodokļu atbalsta likums, kas piedāvās iespēju nodokļu parādniekiem tik vaļā no soda un nokavējuma naudām, samaksājot pamatparādu noteiktā termiņā, proti, divu gadu laikā. Vienu reizi šāds pasākums jau īstenots, taču nodokļu parādnieku interese par to bija ievērojami mazāka nekā sākotnēji prognozētā.

Nodokļu parādu summa augusta beigās bija visnotaļ iespaidīga - viens miljards un 365 miljoni eiro - vairāk, nekā gada laikā tērē veselības aprīpei. Summa ir uzkrājusies, pie veciem parādiem pieskaitot jaunus.

Taču summu veido divas daļas - nodokļu pamatparāds un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) uzrēķini. 73% ir pamatparāds, 27% - soda un nokavējumu naudas, ko aprēķinājusi VID uzņēmējiem, kas ir blēdījušies vai uzskatīti par blēžiem un nav samaksājuši savlaicīgi.

Ir gan lielas šaubas, vai viena akcija ļaus likvidēt parādus, un par to šaubās arī VID pašreizējā vadība. Tā prognozē, ka no lielā parāda varētu tikt atgūti 33-35 miljoni eiro. Optimistiskās prognozes liecina, ka akcijai varētu pieteikties 45 000 nodokļu parādnieku.

Līdzīgs nodokļu atbalsta pasākums tika īstenots 2012.gadā, bet no cerētajiem 12 000 parādnieku toreiz pieteicās trīs tūkstoši, no kuriem trešdaļa nespēja izpildīt saistības pēc noslēgtajiem līgumiem ar VID. Tas raisa šaubas, vai arī šoreiz izdosies gūt lielus ienākumus budžetā. 

Nepiedzenamais un neatgūstamais nodokļu parāds ir vismaz kāds miljards eiro. Lielākā daļa parādnieku uzņēmumu, visticamāk, vai nu vairs nepastāv vai ir tikai uz papīra. Pēc nodokļu reformas iedarbināšanas vajadzētu visiem likt galvas kopā un saprast, ko darīt, lai neatgūstamais miljards arvien nekarātos gaisā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti