Labrīt

Par Grieķijas budžeta deficīta prognozēm pirms krīzes tagad tiesā statistiķi

Labrīt

Grāmatvedes kļūdas dēļ Ozolnieku namu apsaimniekotājam106 000 eiro zaudējumi

Ar Eiropas Savienības «ekopuķīti» varēs marķēt arī datorus, apavus un mēbeles

Ar Eiropas Savienības «ekopuķīti» varēs marķēt arī datorus, apavus un mēbeles

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Eiropas Savienībā (ES) dabai iespējami mazāk kaitīgas un viegli pārstrādājamas preces un produktus var marķēt ar vides marķējumu – ekopuķīti, kurai ziedlapiņu vietā ir zvaigznes no ES karoga. Šī marķējuma lietošanas noteikumi ir paplašināti – ar ekopuķīti varēs apzīmēt arī atbilstoši noteikumiem ražotus datorus, apavus un mēbeles.

Ekomarķējums ieviests ES pirms gandrīz 25 gadiem, un šī zīme uz preces parāda, ka tā ražota, ievērojot videi draudzīgus standartus, ko apstiprinājusi Eiropas Komisija (EK). Un preces, kam noteikti šādi standarti, ir visdažādākās – no avīžpapīra līdz veļas mazgāšanas līdzekļiem vai gultas matračiem.

Kā skaidro biedrības “Zaļā brīvība” vadītājs Jānis Brizga, ekomarķējums noder, lai atrastu pašus zaļākos produktus:

"Tas galvenais uzdevums ekomarķējumiem ir parādīt tos produktus tirgū, kas ir 5%-10% no labākā gala, no videi draudzīgākā."

Iespēja parādīt, ka viņu ražotās preces ir vislabākās, pēc tik tikko tapušiem kritērijiem būs datoru, apavu un mēbeļu ražotājiem.

ES vides, jūrlietu un zivsaimniecības komisārs Karmenu Vella  uzsvēra, ka jaunie kritēriji ekopuķītes piešķiršanai ir solis uz aprites ekonomiku – tā tiek atbalstīta gan ilgtspējīga ražošana, gan ilgtspējīgs patēriņš, gan iespēja pēc lietošanas preces pārstrādāt.

Brizga uzsver – šīs produktu grupas ir tās, kurām ir ievērojama ietekme uz vidi. "Datori un tādas elektropreces noteikti ir būtiskas  no vides viedokļa, jo tur izmanto dažādas ķīmiskās vielas. Tad ir svarīgi stimulēt ražotājus virzīties uz videi draudzīgāku ražošanu," teica Brizga.

Ekopuķītes prasības datoriem paredz ne tikai konfliktbrīvu materiālu izmantošanu un videi draudzīgu ražošanu. Vērā jāņem arī iespēja tos modernizēt, cik vienkārši ir datoru izjaukt pārstrādei, kā arī prasības datora remontam. Piemēram, jābūt pieejamai skaidrai remonta rokasgrāmatai, un rezerves daļām jābūt publiski pieejamām vismaz piecus gadus pēc modeļa ražošanas izbeigšanas.

Arī apaviem ekopuķītes prasības nosaka, ka katrā iepakojumā jābūt uzrakstam, ka mazāk videi kaitīgi ir apavus salabot, nevis izmest atkritumos, bet mēbelēm viena no prasībām ir vienkārša to izjaukšana un remonts. 

Lai gan, pēc EK datiem, šā gada martā ar ekopuķīti bija marķēti vairāk nekā 36 000 preču un pakalpojumu, ekopuķītes atpazīstamībai vēl ir kur augt, skaidro biedrības "Zaļā brīvība" vadītājs.

"Eiropas Savienības šis eko marķējums varbūt nav bijis tāds, kas tiešām aptver ļoti plašu produktu klāstu," teica Brizga, norādot, ka, piemēram, Vācijas eko marķējums ir daudz plašākam produktu klāstam un to cilvēki arī labi pazīst.

Vācija ir viena no topa valstīm, kur uzņēmēji piesakās Eiropas ekomarķējumam par spīti tam, ka prasību ieviešana nozīmē izmaksas.

Katra desmitā ekopuķīte tiek piešķirta Vācijas ražotājiem, un aktīvāki ir tikai Itālijas un Francijas uzņēmēji, kur attiecīgi piešķirti 18% un 26% ekopuķīšu.

Pēc Vides pārraudzības valsts biroja informācijas, Latvijā ekomarķējums piešķirts deviņiem produktiem – dažādiem mazgāšanas līdzekļiem, ko ražo AS "Spodrība" un Sonata enterprise" filiāle Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti