Ar dārgo atkritumu izvešanu nepamierinātos Dagdas iedzīvotājus aicina vairāk šķirot

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Dagdas novadā iepirkuma konkursā par atkritumu apsaimniekošanu uzvarējušais SIA “Clean R” pakalpojumu cenas kāpinājis par 40% salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem. Dagdēnieši piketēja, prasot domei anulēt noslēgto līgumu un ministrijai atlaist vietējo domi. Pašvaldība gan neredz iespēju tuvāko divu gadu laikā mainīt situāciju, bet aicina iedzīvotājus vairāk šķirot atkritumus, tādējādi samazinot savas mājsaimniecības atkritumu izvešanas izmaksas.

Iebilst pret cenām

Ar dārgo atkritumu izvešanu nepamierinātos Dagdas iedzīvotājus aicina vairāk šķirot
00:00 / 03:21
Lejuplādēt

“No 2016. gada mums 34,48 eiro jāmaksā vienam cilvēkam gadā, bet izved [atkritumus] vienu reizi nedēļā,” stāsta pensionāre Tamāra Ivanovska. Viņa dzīvo kādā no Dagdas daudzdzīvokļu namiem. Pagājušās nedēļas nogalē viņa Dagdā organizēja piketu pret augustā starp pašvaldību un uzņēmumu “Clean R” noslēgto atkritumu apsaimniekošanas līgumu, kurš paredz krietni palielināt atkritumu izvešanas cenu.

Jaunais atkritumu izvešanas tarifs noteikts 23,50 eiro par kubikmetru. “Mēs uzskatām, ka tas ir dārgi,” saka Tamāra Ivanovska.

SIA “Clean R” izpilddirektors Valerijs Stankevičs skaidro, ka Dagdas novadam piedāvātā cena par pakalpojumu aprēķināta, ņemot vērā dažādus apstākļus. “Latvijā tiek celts dabas resursu nodoklis, kā arī katrā pašvaldībā ir vesels kopums ar prasībām, kas tiek definēts – iedzīvotāju blīvums, konteineru tilpums, izvešanas biežums, tas ir attālums no poligona. Arī tiek vērtētas tehniskās prasības, kur pa ceļiem jābrauc, pa bezceļiem,” stāsta Stankevičs.

Uzņēmums “Clean R” šos pakalpojumus Dagdā nodrošina jau trīs gadus. Jau pirmo reizi uzņēmumam uzvarot iepirkumu konkursā, vietējie iedzīvotāji bija aktīvi iestājušies pret uzņēmuma sniegtajiem pakalpojumiem un augstajām cenām.

“Kaut kur ap 500 paraksti bija savākti, un mēs aizsūtījām toreiz uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un uz domi aiznesām, bet neviens mūs nesadzirdēja.”

Uz piketu piektdien, 30. augustā, Dagdā bija sanākuši ap pussimts iedzīvotāju, protestējot pret “Clean R” noteiktajiem tarifiem. Viņi uzskata, ka pašvaldība šajā lietā nav darījusi pietiekoši, lai domātu par iedzīvotājiem. Kā salīdzinājums tiek minēts blakus esošais Krāslavas novads, kur cena par kubikmetru šobrīd būs pat uz pusi mazāka.

Pašvaldības vadītājs Aivars Trūlis gan uzskata, ka izdarīts esot pietiekoši, tomēr daudz kas Dagdas novadam nav pa spēkam, piemēram, šobrīd pašiem apsaimniekot atkritumus un nodrošināt to izvešanu uz vairāk nekā 130 kilometrus attālo poligonu Daugavpils novada Demenē.

“Kur tik neesam bijuši, gan ar komunālo saimniecību aprēķinājuši, visu paskaitījuši, cik tas būtu, ja paši uzsāktu apsaimniekošanu. Tagad arī aizņēmumiem pašvaldības rindā stāv,” sacīja Trūlis.

Krāslavā poligons tuvāk un izvešana lētāka

Blakus esošā Krāslavas novadā šobrīd jau divus gadus atkritumu apsaimniekošanu veic pašvaldības uzņēmums “Krāslavas nami”.

“Šī gada maijā cena bija 11,11 eiro par vienu kubikmetru, jūnijā 10,59 par kubikmetru bez PVN,” stāsta uzņēmuma vadītājs Valērijs Maslovs. Viņš skaidroja, ka cenas par atkritumu izvešanu Krāslavā ir ievērojami zemākas mazāka attāluma dēļ no poligona, nekā tas ir Dagdas gadījumā. Kā arī pašvaldībai ir izveidota sava atkritumu apsaimniekošanas sistēma.

“Par to, kur dārgāk un kur lētāk – nevar salīdzināt to pašu Dagdu ar Krāslavu, tāpēc ka mēs esam tuvāk poligonam. Otrkārt, mūsu sistēmas ieviešana prasīja vairāk nekā gadu. Un tas nenotiek vienā brīdī, ka mēs kaut kur aizbrauksim un tur, uzsākot strādāt, būs tāpat. Nebūs. Un vēl Krāslavā diezgan aktīvi atšķiro stiklu. Stiklam ir ļoti liels svars, attiecīgi,

izmetot stiklu atsevišķi, iedzīvotāji samazina to kopējo svaru un nemaksā par to,” skaidro Maslovs.

Tikmēr Dagdā izsludinātajā iepirkumu konkursā par atkritumu apsaimniekošanu “Clean R” izvēlēts kā lētākais starp trim piedāvājumiem, un atkritumu apsaimniekošanu tas veiks turpmākos trīs gadus.

Dagdas pašvaldībā neizslēdz iespēju pēc novadu reformas veidot sadarbību ar Krāslavas pašvaldības uzņēmumu, pārņemot viņu izstrādāto modeli.

Bet šobrīd dagdēnieši tiek mudināti atkritumus vairāk šķirot un pēc iespējas izvēlēties mazāku tilpumu atkritumu konteinerus, tādējādi samazinot savas mājsaimniecības izmaksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti