Ar Covid-19 sasirguši vairāki «Olainfarm» vienas nodaļas darbinieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Zāļu ražotājā AS "Olainfarm" vairāki darbinieki saslimuši ar Covid-19, un viens no sasirgušajiem Latvijas Radio pauda viedokli, ka tas noticis vadības paviršās attieksmes dēļ. "Olainfarm" vadība apliecināja, ka saslimuši vairāki vienas nodaļas darbinieki, taču kopumā uzņēmumā, kurā strādā vairāk nekā 1000 cilvēku, saslimstības rādītāji ir zemi.

Ar Covid-19 sasirguši vairāki «Olainfarm» vienas nodaļas darbinieki
00:00 / 04:53
Lejuplādēt
Ar Latvijas Radio sazinājās satraukts "Olainfarm" darbinieks, kurš uzskata, ka gan viņš, gan citi kolēģi no Hromatogrāfijas centra saslimuši ar COVID-19 tādēļ, ka tiešajai vadībai ir pavirša attieksme pret drošības pasākumiem. Tie uzņēmumā kopumā noteikti strikti, bet konkrētajā nodaļā prasības netiekot ievērotas. Aizsargājot "Olainfarm" darbinieka konfidencialitāti, viņa stāstīto pauda Latvijas Radio kolēģis:

 

"Strādāju Olainfarm Hromatogrāfijas centrā. Tā ir daļa no kvalitātes vadības departamenta. Aptuveni desmit no nodaļas darbiniekiem ir Covid-19 pozitīvi.

Es uzskatu, ka mēs esam saslimuši, jo mūsu tiešā vadība un vidējā vadība neievēro augstākās vadības norādījumus, kuros ir skaidri pateikts, ka ir jāievēro 2 metru distances princips, ka ir jābūt maskām un ir jāstrādā pēc iespējas vairāk attālināti.

Es domāju, ka puse no mūsu struktūrvienības var strādāt attālināti, bet mūsu priekšnieks uzskata, ka tas ir milzīgs bonuss un varbūt reizi nedēļā darbinieks var nenākt uz darbu. Manuprāt, tas nav pietiekami. Visu laiku visi esam kopā.  Piemēram, es varētu strādāt attālināti un man nav jābūt darbā, lai izpildītu savus tiešos pienākumus. Domāju, ja mēs vairāk strādātu attālināti un visi (ne tikai daži) no mūsu nodaļas ievērotu drošības pasākumus, tad tik daudz kolēģu nebūtu saslimuši. Cik esmu novērojis, tad citās nodaļās cilvēki noteikumus ievēro striktāk. Mani ir interesanti, kāpēc mūsu priekšnieka vadībai, atnākot pie mums uz laboratoriju, nerodas jautājums, kāpēc lielākā daļa darbinieku strādā bez maskām. Tagad visi, kas esam saslimuši, ilgāku laiku nestrādāsim. Domāju, ka tas augstākajai vadībai īpaši nepatīk. Turklāt tas neaprobežojas tikai ar mūsu uzņēmumu. Cilvēki dzīvo ģimenēs, un tas nozīmē, ka ir plašs kontaktu loks. Tas ir ļoti nopietni. Mēs brīnāmies, kāpēc Latvijā tādi skaitļi? Tas tāpēc, ka ir cilvēki, kuriem drošības pasākumi ir vienaldzīgi."

"Olainfarm" valdes locekle Zane Kotāne apliecināja, ka uzņēmumā ir šāds gadījums.

No 35 Hromatogrāfijas centra darbiniekiem septiņiem ir Covid-19 pozitīvs. Tie ir 20% no šīs nodaļas darbiniekiem. Kontaktpersonu loks ir plašāks. Visi atrodas izolācijā.

Kotāne skaidroja, ka kopumā "Olainfarm" strādā vairāk nekā 1000 darbinieku un saslimšanas gadījum ir bijuši, bet rādītāji ir ļoti zemi. Šogad vidēji 2% no darbiniekiem ir saslimuši ar Covid-19 un daļa no viņiem jau ir atveseļojušies. Viņa uzsver, ka uzņēmumā ir augstas drošības prasības un visu pandēmijas laiku uzņēmums spējis nepārtraukt ražošanu. Katru dienu darbiniekiem, iebraucot teritorijā, pārbauda temperatūru, ir izdalītas maskas, tiek kontrolēta plūsma, izplatīts aicinājums pēc iespējas strādāt attālināti. Arī siekalu testi tiek veikti, lai kontrolētu, lai uzņēmuma iekšienē neveidotos Covid-19 perēkļi. Tomēr šis gadījums ir radījis nelielu satraukumu un apliecina, ka vēlreiz jāaktualizē, kādas drošības prasības uzņēmuma iekšienē ir jāievēro.

"Ja šie noteikumi ir spēkā jau krietnu laiku, no novembra, tad varbūt kādā brīdī aktualitāte zūd. Mēs apsveram iespēju mainīt plakātus, kas visur uzņēmumā ir izvietoti. Lai vēlreiz vizuāli atgādinātu, ka Covid-19 situācija ir aktuāla.

Tā jārespektē un jāpievērš tai uzmanība. Pēdējā laikā esam uzsākuši arī komunikāciju par vakcinācijas iespēju. Tā ir svarīga, un tā ir jāizmanto. Esam viens no tiem uzņēmumiem, kas būtu gatavi veikt vakcināciju uzņēmuma darbiniekiem, veidojot rindu un paši organizējot vakcinācijas kārtību," sacīja Kotāne.

Veselības inspekcijā Latvijas Radio noskaidroja, ka nav saņemtas sūdzības par "Olainfarm", bet Slimības profilakses un kontroles centrs apliecināja, ka "Olainfarm" ir tā redzeslokā.

Par katru gadījumu tiek veikta epidemioloģiskā izmeklēšana, tostarp par "Olainfarm".

SPKC pārstāve Ilze Arāja uzsvēra, ka darba vietās saslimstības iespējamība vēl aizvien ir augsta.

"Ja mēs skatāmies uz otro un ceturto gada nedēļu, tad mājsaimniecībās saslimst visbiežāk – 45% gadījumu. Darba vietās ir [skaits] pieaudzis – 15,5% gadījumu. Tad seko sociālās aprūpes un ārstniecības iestādes," sacīja Arāja.

Lai izvairītos no saslimšanas darba vietā, SPKC aicina pēc iespējas vairāk izvēlēties darbu attālināti. Tomēr, ja tas nav iespējams, tad darba vietā lietot maskas, ievērot distanci, organizēt plūsmu, vēdināt telpas un veikt citus drošības pasākumus. Arāja uzsvēra, ka atbildība par drošības pasākumu ievērošanu ir gan darba devēja, gan darba ņēmēja rokās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti