Nakts ziņas

Par deputāta vietu visdārgāk maksājusi "No sirds Latvijai"

Nakts ziņas

J.Kursieša filmas "Modris" pirmizrāde

Atklāj Zaļo tehnoloģiju inkubatoru

Ar biznesa inkubatora palīdzību cer savest kopā uzņēmējus un zinātniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Atbalstīsim uzņēmējus, kuri gatavi piedāvāt produktus un tehnoloģijas, kas ļautu patērētājiem aizstāt ne tik zaļus ieradumus ar videi draudzīgākiem - ar šādu mērķi ceturtdien tika atklāts Zaļo tehnoloģiju inkubators. Taču tā uzdevums ir ne vien dot atspērienu jaunajiem censoņiem, bet arī savest kopā Latvijas biznesa un zinātnisko vidi.

Jānis Berdigans rāda savas firmas izstrādāto rozeti. Tā ne vien ļauj paralēli lādēt trīs elektriskās ierīces, bet arī taupa enerģiju.

Parastie sienas adapteri, kad ir atstāti sienā, patērē visu laiku elektroenerģiju. Šis produkts izmanto jaunākos, modernākos iebūvētos čipus, kas samazina enerģijas patēriņu, kad nekas netiek lādēts,” saka uzņēmuma „AC2USB” pārstāvis Jānis Berdigans.

Par šāda veida rozetēm izdevies ieinteresēt Nīderlandes „McDonald's” ķēdi, taču pašreizējam modelim ir kāda problēma. Tas ir pārāk liels, lai būtu ievietojams parasto rozešu vietā. „Ar Zaļo tehnoloģiju inkubatora atbalstu mēs varētu izveidot produktu, kurš ir mazāks, sadarbojoties ar inženieriem no Rīgas Tehniskās universitātes. Viņi mums palīdzēs, viņiem ir testēšanas laboratorijas, ierīces,” piebilst Berdigans.

Tieši šāda ir ceturtdien atklātā Zaļo tehnoloģiju inkubatora ideja – savest kopā videi draudzīgi domājošus jaunos uzņēmējus un Latvijas zinātnieku pieredzi. Dibinātāji ir Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Universitāte un Norvēģijas industriālās attīstības korporācija “SIVA”. Finansējums daļēji nāks no valsts, bet galvenokārt no norvēģu finanšu instrumenta.

Zaļo tehnoloģiju inkubatorā var vērsties ideju autori, kuri ir izdomājuši kādu jaunu tehnoloģiju vai produktu, kas kaut kādā veidā zaļina mūsu apkārtējo vidi. Vai nu nodrošina to, ka tiek tērēts mazāk energoresursu, vai samazinās atkritumu apjoms, izmešu apjoms,” norāda Zaļo tehnoloģiju inkubatora direktors Oskars Priede.

Pašreiz te darbu sākuši deviņi uzņēmēji, bet tiek gaidīti vēl citi. Labākie varēs pretendēt uz līdzekļiem arī no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras. „Tā ir kārtējā programma, kurā komersanti sniedz projektu iesniegumus, kurus mēs izvērtējam un sniedzam atbalstu viņu – šajā gadījumā zaļo tehnoloģiju – inovatīvo ideju attīstīšanai,” saka aģentūras Biznesa inkubatoru programmas vienības vadītāja Inese Sārtaputne.

Inkubatorā var pieteikties arī zinātnieki, kuriem ir jau gatava jauna tehnoloģija un kuri meklē kādu, kas būtu gatavs to ievest biznesa pasaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti