Ar aptuveni miljonu eiro investīcijām Priekulē rekonstruēs graudu pieņemšanas punktu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Priekulē šogad sāks darboties rekonstruētais graudu pieņemšanas punkts.  Kooperatīvs „Durbes grauds”, piesaistot Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu, projektā investēs ap vienu miljonu eiro. Graudu pieņemšanas punktā būs arī sava laboratorija, kas ļaus precīzi noteikt graudu kvalitāti. Tieši šobrīd sākušies reālie būvniecības darbi.

Graudu pieņemšanas punkta rekonstrukciju plānots īstenot, piesaistot finansējumu Eiropas Lauksaimniecības Fonda lauku attīstībai (ELFLA) atklāta projektu iesniegumu konkursa Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam pasākumā "Investīcijas materiālajos aktīvos" apakšpasākumā "Atbalsts ieguldījumiem lauku saimniecībās".

Ar aptuveni miljonu eiro investīcijām Priekulē rekonstruēs graudu pieņemšanas punktu
00:00 / 04:18
Lejuplādēt

Kooperatīvs „Durbes grauds” tika dibināts 2003. gadā, lai apvienotu Dienvidkurzemes lauksaimniekus, kuri specializējās graudkopībā, tā radot iespēju izaudzēto veiksmīgi pārdot arī mazākiem zemniekiem.

“Kooperatīvu dibināja 11, bet tagad esam  tuvu diviem simtiem,”  stāstīja kooperatīva  valdes priekšsēdētājs Sandris Bēča.

„Galvenais mērķis bija, lai pašiem būtu savs uzņēmums, kurā varētu saņemt dažādus pakalpojumus – graudu pirmapstrāde, ražas realizācija, izejvielu sagāde. Pa šiem gadiem izveidots nopietns graudu pirmsapstrādes komplekss, kura ietilpība ir vairāk nekā 30 000 tonnu, sākot ar svariem, beidzot ar graudu izsniegšanu,” sacīja Bēča.

Kooperatīvs nav apstājies pie sasniegtā, bet turpinājis attīstību, tagad rekonstruējot graudu pieņemšanas punktu arī Priekulē, tuvāk Lietuvas robežai.

„Kooperatīva biedri ir nolēmuši izveidot filiāli, lai būtu vēl iespējas paplašināties un būtu vairāk vietas graudu pieņemšanai. Mums ir izveidota filiāle Priekulē, tas ir aptuveni 30 kilometrus no Durbes kompleksa. Tieši šobrīd notiek būvdarbi,” teica Bēča.

“Ceram, ka līdz rudenim - ražas sezonai - viss būs pabeigts, tā reģiona lauksaimniekiem būs iespēja. Arī tur mums ir biedri, ir interese kļūt par kooperatīva biedriem.

Priekulē būs nopietns graudu pieņemšanas punkts, bāzes vieta ar visu laboratoriju,” norādīja kooperatīva vadītājs.   

Gandarījumu par mūsdienīgo graudu pieņemšanas punktu pauda zemnieks no Kalētu puses, SIA „Mazkalēti” saimnieks un kooperatīva valdes loceklis Arvis Engelmanis.

Saimniecība šobrīd apsaimnieko 250 hektārus zemes, līdzās graudkopībai specializējas arī gaļas liellopu audzēšanā. 

„Es esmu šīs puses zemnieks, arī jaunais zemnieks, esmu viens no tiem, kurš iniciē šīs lietas, lai mēs te atjaunotu un rekonstruētu. Pērn varbūt vēl nebija iespējas lielajiem zemniekiem ar lielo tehniku iebraukt, bet tagad esmu ļoti apmierināts ar visu to, kas tur notiek, un attīstība virzīsies vēl priekšu,” sacīja Engelmanis.

Jaunā graudu pieņemšanas punkta kaltēšanas jaudas varētu sasniegt 50 tonnas stundā, pieņemšanas jaudas - 200 tonnas stundā, bet glabāšanas iespējas ap 15 – 20 tūkstošiem tonnu.

90 % no visas saražotās produkcijas kooperatīvs „Durbes grauds” eksportē.

Neraugoties uz dažādiem cenu kāpumiem un kritumiem, šobrīd graudu cena esot stabila, kaut gan kooperatīva darbu nedaudz ietekmējot vispārējā Covid-19 krīze.

„Kaut ko nedaudz ietekmē, nevaram pulcēties un sasaukt gada kopsapulci. Tas ir aktuāli, jāskatās, kādi būs valdības rīkojumi.

Galvenais ir audzēšanas process, to Covid-19 diži netraucē,” sacīja Engelmanis.

Līdzās attīstības projektiem zemnieku darbs neapstājas, un tagad ar bažām lauksaimnieki vēro laika prognozi, situācija nav labvēlīga, stāstīja saimnieks no Mazkalētiem.

„Gaidām lietu, mūsu pusē ļoti sauss, nav lijis,  pēdējie nokrišņi bija ar sniegu. Gaidām, norvēģi sola ka sestdien būs, bet, jā, pavasari kļūst arvien sausāki,” atzina  zemnieks. 

2018. gadā zemnieki sausuma dēļ zaudēja gandrīz pusi no savas iespējamās ražas, labāka situācija bija pagājušā gadā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti