Dienas ziņas

Desmitiem tūkstoši cilvēku protestē Minskā

Dienas ziņas

Atklāj piemiņas vietu Latvijas valsts dibinātājiem un atjaunotājiem

Apvienotajā karalistē aktivizējušies nelegālie aizdevēji

Apvienotajā Karalistē aktivizējušies nelegālie aizdevēji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Apvienotajā Karalistē aktivizējušies nelegālie aizdevēji jeb ātro kredītu haizivis. Lai arī naudu aizdot drīkst tikai oficiāli reģistrēti aizdevēji, tomēr noziedznieki, izliekoties par draugiem, ievilina savos tīklos arvien vairāk nelaimē nonākušu cilvēku, kuriem nepieciešama nauda.

"Mēs vēlamies uzzināt, vai jums ir nepieciešams naudas aizdevums – jā vai nē”. Ar šādiem un līdzīgiem tekstiem tiek uzmācīgi piedāvāti naudas aizdevumi, taču ne vienmēr nelegālie aizdevēji ir nepazīstami cilvēki, dažkārt tie ir kolēģi vai pat kaimiņi.

"Esam novērojuši, ka upuri ir cilvēki, kuriem kādu iemeslu dēļ ir grūti saņemt oficiālu aizdevumu. Tie ir cilvēki, kuri nesen ieradušies valstī, viņiem nav sakārtoti dokumenti, viņi nestrādā pilnu darba laiku, tādēļ nevar saņemt oficiālu aizdevumu. Ja viņiem vajag naudu, viņi dodas pie cilvēka, kuru uzskata par draugu, taču izrādās, ka cilvēks nepavisam nav draugs," stāsta projekta menedžere Katrīna Viljamsa.

Šāds aizdevums visbiežāk tiek iedots skaidrā naudā bez jebkādu dokumentu parakstīšanas.

"Mēdz būt nelegālie aizdevēji, kuri cenšas izskatīties profesionāli un legāli, viņi dod parakstīt dokumentus, kas gan ir nelegāli. Taču 90-95% gadījumu dokumentu nebūs, tā ir galvenā nelegāla aizdevuma pazīme. Apvienotajā Karalistē, ja aizdevums ir legāls, tad noteikti būs jāparaksta dokumenti," norāda Viljamsa.

Sākumā nelegālie aizdevēji izliekas ļoti saprotoši, sakot, ka var naudu atdot tad, kad sanāks, taču pēc kāda laiciņa izrādās, ka jāmaksā milzīgi procenti.

"Lietās, kas saistītas ar viesstrādniekiem, redzam, ka nelegālie aizdevēji cenšas kontrolēt upura pārvietošanos. Viņi atņem cilvēkiem pases, atņem ID kartes, kas ir kā garantija aizņēmuma atdošanai. Ja gribi aizdevumu, tad dod personu apliecinošos dokumentus kā garantiju! Bet, ja tev vajadzēs, tad tikai paprasi! Bet tad izrādās, ka tava mamma ir saslimusi un ir jādodas mājup, un tad viņi saka – nē, tu esi man parādā, nekur tu nebrauksi! Vispirms atmaksā parādu, vai arī maksāsi vēl vairāk, kad atgriezīsies. Vai lai kāds cits pārņem parādu," tā Viljamsa.

Mēdz būt gadījumi, kad upuri tiek fiziski ietekmēti, taču visbiežāk tā ir psiholoģiska manipulācija.

"Piemēram, mans dzīvesbiedrs nezina, ka esmu paņēmusi aizņēmumu. Tad tiek piedraudēts, ka pastāstīs dzīvesbiedram. Vai ka pastāstīs darba devējam, ka esmu parādā, tādēļ varētu mēģināt kādu apzagt. Dažāda veida manipulācija, draudi reputācijai, draudi publiski apkaunot," saka Viljamsa.

Ar nelegālajiem aizdevējiem Anglijā cīnās īpaša valsts aģentūra, mājaslapa internetā saucas ''Stop Loan Sharks'', latviski – "Apturi aizdevumu haizivis", kas gan palīdz upuriem, gan sadarbojas ar policiju, izmeklējot nelegālo darboņu aktivitātes. Par likumpārkāpumiem var ziņot, gan zvanot uz īpašu tālruņa numuru jebkurā diennakts laikā, gan sazinoties internetā. Iespējams ziņot arī anonīmi, un vajadzības gadījumā tiks sameklēts arī tulks.

"Mūsu tautieši ļoti liela daļa domā līdzi tādām lietām. Ļoti daudzi no viņiem saprot, kā darbojas mehānismi, kas ir normāla prakse, kas nav normāla prakse, līdz ar to mums gribētos ticēt, ka ļoti daudzi cilvēki no šādām problēmām izvairās, vienkārši lietojot savu kritisko domāšanu un nekļūstot par upuriem šādām darbībām," akcentē Latvijas vēstniecības Apvienotajā Karalistē vadītāja vietniece Katarina Plātere.

Latviešu diasporā par šādiem gadījumiem nav dzirdēts, taču noziegumu izmeklētāji apgalvo, ka ir cietuši vairāki latvieši, kuri šobrīd jau ir veiksmīgi atgriezušies Latvijā.

"Zinām tikai par dažiem latviešiem, kuri cietuši, taču šobrīd fokusējamies uz to, lai neviens vairāk neciestu. Negribam, lai kāds kristu par upuri nelegālajiem aizdevējiem, tā ir briesmīga pieredze, kad kāds sāk kontrolēt tavu dzīvi," uzsver Viljamsa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti