Dienas ziņas

Saeima J. Ādamsonu izdod kriminālvajāšanai

Dienas ziņas

Pieaug sabiedrības neiecietība pret korupciju

Rīgas dome plāno apvienot uzņēmumus

Apvienos četras Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai virzītos uz vienotu nekustamo īpašumu apsaimniekošanas sistēmu un pārvaldīšanas modeli, nākamā gada laikā apņēmusies reorganizēt četras Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības – "Rīgas namus", "Rīgas pilsētbūvnieku", "Rīgas centrāltirgu" un "Rīgas servisu", tās apvienojot. Opozīcijas domnieki gan iebilda, ka par gaidāmajām pārmaiņām esot uzzinājuši tikai divas dienas pirms komitejas sēdes un ka vienā katlā tiks salikti pārlieku dažādi uzņēmumi.

Apvienos četras Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības
00:00 / 03:36
Lejuplādēt

"Apvienojot kapitālsabiedrības mēs varam uzlabot šo kapitālsabiedrību pārvaldību. Mēs varam izslēgt funkciju dublēšanos, uzlabot šo uzņēmumu efektivitāti un bilances. Un līdz ar to spēju investēt un attīstīties nākotnē," komentēja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis ("Par/Progresīvie").

"Pirmkārt, tā ir centralizēta pārvaldība, standarti un kārtība, vienota nekustamā īpašuma apsaimniekošanas kārtība, un visbeidzot vienota stratēģija, lai katrs nerautu politiku savā virzienā, bet būtu skaidra stratēģija nekustamo īpašumu apsaimniekošanā," piebilda vicemērs Edvards Smiltēns (Latvijas Reģionu apvienība).

Aktuāls gan ir jautājums, kādēļ, apvienojot nekustamā īpašuma jomas uzņēmumus, pašvaldība reformā iekļāvusi "Centrāltirgu", bet ne piemēram "Rīgas namu pārvaldnieku" (RNP).

Kā skaidroja Smiltēns, RNP nodarbojas tikai ar dzīvojamā fonda apsaimniekošanu, bet pārējie uzņēmumi darbojas kā nedzīvojamo nekustamo īpašumu pārvaldnieki. Tai skaitā arī "Centrāltirgus".

"Lielveikali faktiski ir nekustamo īpašumu pārvaldītāji. Centrāltirgus līdzīgi – iznomā tirdzniecības vietas. Centrāltirgus nav tirgotājs. Tas ir nekustamā īpašuma pārvaldnieks un šī procesa nodrošinātājs.  
Apvienotais uzņēmums ļaus stiprināt iekšējo kontroli, un tam būs vienota pārvaldība," stāstīja Smiltēns.

"Šobrīd mums ir četri uzņēmumi ar četrām valdēm. Izveidojot šo lielo kapitālsabiedrību būtu viena padome no trīs padomes locekļiem un viena valde no trīs locekļiem," norādīja Rīgas domes izpilddirektors Jānis Lange. 

Apvienošanas rezultātā varētu arī samazināt štata vietas atbalsta funkciju līmenī. Tie ir juristi, grāmatveži, apkopēji. Prognozēts, ka apvienošanas rezultātā samazinājums būs par 28 štata vietām. Ietaupījums – līdz 605 000 eiro gadā. 

Šādu risinājumu nav izstrādājuši deputāti paši – to pēc pašvaldība pasūtījuma izstrādājis zvērinātu advokātu birojs "PricewaterhouseCoopers Legal" sadarbībā ar auditorkompānijas "PricewaterhouseCoopers" finanšu konsultantiem. Šāds ārpakalpojums pašvaldībai izmaksājis 9500 eiro. 

Opozīcijas deputāts Andris Morozovs („Saskaņa”), kurš iepriekš bijis Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs pauda viedokli, ka vienā katlā tiks samesti pārāk dažādi uzņēmumi.

Domes koalīcija iebilst, ka uzņēmumos ir daudz līdzīgu administratīvo funkciju, kas tos tomēr padara par gana radniecīgiem, lai apvienotu.

Iecerēts, ka Rīgas dome par uzņēmumu apvienošanu varētu lemt nākamnedēļ 15. decembrī, bet jaunais apvienotais uzņēmums darbu uzsāktu nākamā gada novembrī.  

Lēmums par reorganizāciju pieņemts, pamatojoties arī uz Valsts kontroles norādījumu, ka pašvaldībā nepastāv vienota nekustamo īpašumu pārvaldības kārtība. Tāpat arī Konkurences padome ir vērsusi uzmanību uz nepieciešamību pilnveidot nekustamo īpašumu pārvaldības modeli un veicināt ārpakalpojumu piesaisti.

KONTEKSTS:

Patlaban pašvaldībai pieder piecas kapitālsabiedrības (viena liela, trīs vidējas un viena maza), kuru pamatdarbība ir saistīta tieši ar nekustamo īpašumu, pamatā – ēku un būvju pārvaldīšanu, apsaimniekošanu, kā arī iznomāšanu.

Rīgas pašvaldībā norādīja, ka reorganizācijā būtiski pilnveidojamās jomas ir vienota īpašuma uzskaite, īpašumu izmantošanas lietderība, apsaimniekošanas izmaksas, ārpakalpojumu apjoms, avārijas un neplānoto darbu brigādes, iespējas nododot darbus ārpakalpojumā un iepirkumu joma.

Būtiskākie kapitālsabiedrību reorganizācijas ieguvumi pašvaldības ieskatā būs: 

  • stiprināta korporatīvā pārvaldība (t.sk. izveidojot neatkarīgu, profesionālu padomi) –  labāka prakse uzņēmuma pārvaldībā, efektīvāka un vairāk pieredzējusi vadības komanda, stratēģiskā koordinācija, kontroles sistēma;
  • efektīvāka administrācija, t. sk. centralizētas administratīvās funkcijas, atbalsta funkciju optimizēšana, samazināts darbinieku skaits, uzlabota resursu, tai skaitā personāla, iekārtu un platību un citu resursu plānošana un izmantošana;
  • vienota nekustamo īpašumu apsaimniekošanas un pārvaldīšanas sistēma;
  • veicināta ārpakalpojumu sniegšana (privātā sektora iesaiste). 

Plānots, ka reorganizācijas process varētu noslēgties 2022. gada oktobrī. Plānots, ka jauno uzņēmumu sauks "Rīgas nami".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti