Aptur PVN shēmotājus - elektrotehnikas un spēļu konsoļu tirgotāju grupu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija decembrī apturēja grupējumu, kas nodarbojās ar elektrotehnikas un spēļu konsoļu tirdzniecību, izvairoties no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas un no 2014.gada janvāra līdz šī gada novembrim valsts budžetam nodarot vairāk kā divu miljonu eiro zaudējumus, informēja VID.

Novembrī Finanšu policijas pārvalde uzsāka kriminālprocesu un izmeklēšanas ietvaros decembrī veica 30 kratīšanas lietā iesaistīto personu dzīves vietās, automašīnās un birojos.

Kratīšanu laikā tika atrasti un izņemti dažādi pierādījumi – grāmatvedības dokumenti, zīmogi, internetbankas kodu kalkulatori un kodu kartes, datori, mobilie telefoni.

Finanšu policija noskaidroja, ka noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes, lai izvairītos no nodokļu nomaksas. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamā PVN apmēru, shēmas klienti savos PVN pārskatos iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem. Tādējādi tika samazināts ne tikai budžetā maksājamais PVN, bet arī iegūtas tiesības saņemt no budžeta PVN priekšnodokļa atmaksu.

Fiktīvo darījumu ķēdē tika iesaistīti aptuveni 50 gan reāli strādājoši, gan fiktīvi Latvijā reģistrēti uzņēmumi, kas nodarbojās ar elektrotehnikas un spēļu konsoļu tirdzniecību. Noziedzīgā nodarījuma izdarīšanai tika izmantoti šo uzņēmumu dokumenti, zīmogi, juridisko personu banku konti un personu dati.

Šajā lietā divas personas tika aizturētas līdz 48 stundām un nogādātas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā. Šīs personas jau iepriekš bija nonākušas Finanšu policijas redzeslokā par līdzīgu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti