Aptur PVN izkrāpēju un naudas atmazgātāju grupējumu; iesaistīts VID darbinieces vīrs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas amatpersonas sadarbībā ar VID Iekšējās drošības pārvaldes amatpersonām apturējušas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizētāju grupējuma darbību, informēja VID.

Noziedzīgais grupējums darbojās laika posmā no 2017.gada janvāra līdz 2019.gada augustam. Iesaistītie izvairījās no PVN nomaksas, kā arī legalizēja noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus, tādējādi nodarot valsts budžetam zaudējumus aptuveni 645 784 eiro apmērā.

Veicot izmeklēšanas un operatīvās darbības noskaidrots, ka savstarpēji saistītas personas bija izveidojušas uzņēmumu darījumu ķēdes. Noziedzīgais nodarījums tika realizēts būvniecības jomā, PVN deklarācijās iekļaujot fiktīvus darījumus par preču saņemšanu no Polijas Republikā reģistrētiem čaulu uzņēmumiem ar mērķi iegūt nedeklarētus skaidras naudas līdzekļus aplokšņu algu izmaksai.

Uzņēmums savā darbībā bija iesaistījis nelegāli nodarbinātus Ukrainas pilsoņus.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros VID Nodokļu un muitas policijas darbinieki sadarbībā ar VID Iekšējās drošības pārvaldi veica procesuālās darbības Rīgā un Gulbenē, tai skaitā astoņas kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, birojos, automobiļos un grāmatvedības pakalpojumu sniedzēju birojā. Kratīšanu laikā tika atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi – skaidra nauda, zīmogi, internetbankas kodu kalkulatori un kodu kartes, datori, mobilie telefoni un grāmatvedības dokumenti, kā arī liels daudzums nereģistrētas munīcijas, ieroči un aptuveni 4 kilogrami sprāgstvielu.

Nelegāli nodarbinātajiem Ukrainas pilsoņiem izņemta izmaksātā aplokšņu alga 9000 eiro apmērā.

Procesuālās darbības tika veiktas arī kādas VID darbinieces dzīvesvietā un darbavietā, jo viņas vīrs ir viens no organizētās noziedzības grupējuma dalībniekiem. 

Saistībā ar organizētā noziedzīgā grupējuma darbībām policijā ir sākts kriminālprocess par:

  • izvairīšanos no nodokļu nomaksas vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas vai par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā;
  • dokumentu viltošanu, ja tā izdarīta mantkārīgā nolūkā vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tā radījusi būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm;
  • par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.

Aizturētas divas personas, viena no kurām ir bijusi tiesāta par pretošanos varas pārstāvim un citai valsts amatpersonai un par huligānismu, ja to izdarījusi personu grupa vai ja tas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam, vai ar mantas bojāšanu vai iznīcināšanu, vai ar pretošanos varas pārstāvim vai personai, kura vēršas pret sabiedriskās kārtības pārkāpšanu.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti