Aptieku tīklu monopola ierobežošanai piedāvā bezrecepšu zāles pārdot lielveikalos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai ierobežotu briestošo atsevišķu aptieku tīklu monopolu, Konkurences padome turpina kā risinājumu piedāvāt bezrecepšu medikamentus pārdot lielveikalos, intervijā Latvijas Radio raidījumam “Pēcpusdiena” trešdien, 3. janvārī, sacīja padomes Juridiskā departamenta vadītājas vietniece Dita Dzērviniece.

Sarunā viņa uzsvēra, ka Latvijas likumdošanā monopols nav aizliegts, tomēr ir aizliegta tā ļaunprātīga izmantošana, kas var izpausties kā, piemēram, cenu uzspiešana.

Tomēr atsevišķos reģionos vienai aptieku ķēdei pieder izteikti lielākā daļa tirgus. Tas nozīmē, ka ir ierobežots zāļu piedāvājums un arī cenas var būt augstākas.

Tāpēc kā vienu no veidiem, kā ierobežot briestošo monopolu vai situācijas, kuras tam līdzinās, padome piedāvā bezrecepšu medikamentu pārdošanu lielveikalos. Dzērviniece gan atzina, ka šai idejai ir pretarguments – proti, risks, ka iedzīvotāji medikamentus lietos pārmērīgi.

Tomēr KP ieskatā tas nav gana pārliecinošs arguments, jo jau tagad lielveikalos var nopirkt dažādus produktus, kuru ietekme uz organismu, tos lietojot pārmērīgi, var būt negatīva.

Vēl viens risinājums ir pārskatīt Zāļu valsts aģentūras pilnvaras, ļaujot tai, piemēram, pārskatīt licenču izsniegšanu dažādu medikamentu tirgošanai.

Aptieku īpašnieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Mārcis Rutulis gan apstrīdēja vārda “monopols” izmantošanu šajā kontekstā, jo “monopols” pēc būtības tirgū nepastāv. Tāpat viņš aicināja atcerēties, ka zāļu cenas Latvijā, salīdzinoši ar citām valstīm, jau ir salīdzinoši mazas.

Jau iepriekš vēstīts, ka Latvijā ir auguši aptieku tīkli, savukārt neatkarīgo aptieku palicis mazāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti