Aptauja: Šovasar Latviju grasās apceļot trešdaļa iedzīvotāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šovasar Latviju grasās apceļot trešdaļa iedzīvotāju, liecina SKDS aptaujas dati, kurus prezentēja, starptautiskajā tūrisma izstādē un gadatirgū "Balttour", kas pēc divu gadu pandēmijas pauzes šajā nedēļas nogalē atkal notiek Ķīpsalas hallē. "Balttour" tradicionāli piedalās tūrisma nozares ļaudis no visiem Latvijas novadiem. 

Aptauja: Šovasar Latviju grasās apceļot trešdaļa iedzīvotāju
00:00 / 03:18
Lejuplādēt

Lai gan izstādes stendi šogad taupīgi salikti tikai vienā zālē, tomēr rosība ap tiem ir liela un tūristu interese par iekšzemes ceļojumiem arī. 

Latviju šovasar plāno apceļot trešā daļa ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju un tikpat liela proporcija Lietuvas iedzīvotāju, un arī ceturtā daļa Igaunijas iedzīvotāju, tā vēsta pētījumu centra SKDS aptaujas dati, 

ar kuriem “Balttour” atklāšanā iepazīstināja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). 

Kā tūrisma sezonai gatavojas Latvijas novados un kas jauns būs piedāvājumā, Latvijas Radio jautāja izstādes "Balttour 2023" dalībniekiem. 

Ludzas Tūrisma informācijas centra vadītāja Līga Kondrāte norādīja: “Protams, galvenais Latgales maršruts ir Ezertaka, un Ludzas pusē piedāvā vēl 19 citus īsākus un garākus maršrutus. Pagājušogad mēs iesākām Ezertaku veidot, samarķējām, šogad turpināsim to labiekārtot. Ezertaka ir Latgales garo pārgājienu maršrutu taka 1700 kilometru (km) garumā ar 134 ezeriem pa vidu. Ar mežiem, ar saimniecībām, ar mājražotājiem, ar apskates objektiem.”

Lai finansiāli izdevīgāk dotos tālos Latgales ceļojumus, tūrisma organizatori aicina aktīvāk izmantot arī vilcienu, bet Ludzas tūrisma mājaslapā izveidots īpašs piedāvājums „Ceļo gudri”.

Arī Dienvidkurzemes novada tūrisma centra direktore Ieva Skābarde mudina ceļotājus šosezon vairāk staigāt kājām. Viņa stāstīja, ka Kurzemes pusē izveidoti vairāki jauni pārgājienu maršruti un arī organizēti pārgājieni. 

Skābarde sacīja: “Pārgājiens Aizputē, ko rīko ļoti interesanti uzņēmēji. To sauc "Meža dizaina dārzs". Viņi audzē mēbeles. Posmā no Aizputes līdz Liepājai, pie šosejas audzē mēbeles – no kārkliem izveido lampas, krēslus, dažādas lapenes.”

Savukārt netālu no Turaidas pils 1. maijā durvis vērs māla kleķa tehnikā būvēta vēsturiska ēka ar patriotisku ekspozīciju, kāda, pēc Turaidas muzejrezervāta izglītojošā darba vadītājas Guntas Zaķītes vārdiem, Latvijā ir vienīgā: “Mums ir ekspozīcija "Ceļā uz Latvijas valsti: klaušinieks, saimnieks, pilsonis". Tā ir īstā vieta, kur mums iet ar bērniem, mazbērniem, ar draugiem un ar vecākiem. Tas ir svarīgi īpaši šajā laikā – redzēt, kas ir Latvijas valsts, kā tā ir tapusi, kā veidojusies latviešu nācija. Kāds milzīgs darbs ir bijis ieguldīts. Kā cilvēki no klaušiniekiem 19. gadsimta sākumā kļuva par savas sētas saimniekiem, sava pagasta večiem.”

Izstāde "Balttour 2023" vēl turpināsies līdz pulksten 17.00 svētdienas vakarā, tur arī daudzus citus novadu stāstus var klausīties klātienē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti