Aptauja: «Normālai dzīvošanai» cilvēkiem mēnesī vajag 1466 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Summa, kura cilvēkiem vajadzīga normālai dzīvei, turpina augt, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati. Vairāk nekā 1000 cilvēku aptaujas dati rāda, ka šogad vēlamais ienākumu apjoms mēnesī sasniedzis vēsturiski augstāko rezultātu. Prognozes liecina, ka šī summa turpinās augt. 

Aptauja: «Normālai dzīvošanai» cilvēkiem mēnesī vajag 1466 eiro
00:00 / 03:15
Lejuplādēt
1466 eiro – tā ir summa, kuru pētījumu aģentūras "SKDS" aptaujā cilvēki atzinuši par nepieciešamu normālas dzīves nodrošināšanai. Aģentūras vadītājs Arnis Kaktiņš sacīja  – tas ir rekords. Pirms teju 20 gadiem cilvēki bija mierā ar nepilniem 500 eiro. Bet 2008. gadā summa bija nedaudz virs 1000 eiro.

 

Runājot par kāpuma iemesliem, Kaktiņš sacīja: "Ja mēs tā objektīvi skatāmies uz dzīves dārdzību, uz inflāciju, tad, šķiet, to arī oficiālā statistika saka, ka dzīve mums paliek arvien dārgāka un dārgāka. Ka vidēji statistiski tām cenām ir tendence augt. Un tagad, domājot par nākamo gadu, tad te Rīgā, kas arī mani skar un ko es pamanu, ka atkritumu izvešana būs dārgāka.  Un tas ir subjektīvs iemesls, kāpēc, nu, lai tu saglabātu to pašu dzīves līmeni, patēriņa līmeni, tev vienkārši vajag fiziski vairāk naudas."

Ja uz situāciju paskatās objektīvi, tad cilvēku prasības un inflācijas rādītāji atšķiras. Aptauja, kurā piedalījušies vairāk nekā 1000 cilvēku, rāda, ka normālai dzīvei cilvēki grib vairāk, nekā objektīvi rāda cenu kāpumi. Tajā pašā laikā jēdziens "normāla dzīve" ir ļoti subjektīvs, teica Kaktiņš.

"Viens saka, es esmu paēdis un siltumā, tad jau tas ir normāli. Kamēr citam normālā dzīve ir ieskaitīts, ka, ja es nevaru jau otrajā nedēļā staigāt ar jauno "iPhone" tad, kad tas ir iznācis, vai tad tā ir normāla dzīve. Lūk, un te ir jautājums par mūsu prasībām pret dzīvi."

Pie Rīgas Centrāltirgus sastaptie cilvēki savās prasībās ir pieticīgāki. Uz jautājumu, cik daudz naudas viņiem mēnesī vajadzētu, lai dzīvotu normāli, vairums minēja 1000 eiro.

"Mūsu laikos, kad viss paliek dārgāks, pensionāriem vajadzētu vismaz 500 eiro, es tā domāju. Bet tiem, kuri strādā, viņiem vajadzētu vismaz 1000 eiro. Pensionāri paldies teiktu kaut par to, maz mums dod," sacīja pie tirgus uzrunātā sieviete.

Kaktiņš uzsvēra, ka katrs cilvēks ir pelnījis normālu dzīvi, lai gan ikviens ar to saprot kaut ko citu. Un tas, ka oficiālie dati par vidējām algām un pensijām valstī atšķiras no cilvēku vēlmēm, savukārt algu kāpums ir novērojams tikai atsevišķās kategorijās, rada spriedzi sabiedrībā.

"Es tikai paredzu to, ka, gudri izsakoties, sociālā spriedze šajā algu un ienākumu jautājumā, viņa turpinās pieaugt," norādīja "SKDS" vadītājs.

Kaktiņš prognozēja, ka nākotnē normālai dzīvei cilvēkiem vajadzēs arvien vairāk naudas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti