Aptauja: Nākamgad 42% uzņēmumu plāno pieņemt jaunus darbiniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Nākamajā gadā pieņemt jaunus darbiniekus plāno 42% no aptaujātajiem Latvijas darba devējiem, liecina uzņēmuma „CV-Online” novembrī veiktais pētījums Baltijas valstīs, aptaujājot vairāk nekā 2500 darba devējus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Lietuvā un Igaunijā jaunus darbiniekus plāno pieņemt attiecīgi 47% un 40% uzņēmumu.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada pētījuma rezultātiem, visās Baltijas valstīs ir samazinājies to darba devēju skaits, kuri plāno pieņemt darbā jaunus darbiniekus.

Latvijā šie rādītāji ir samazinājušies par 21%, Lietuvā par 11%, bet Igaunijā par 16%.

Šogad palielinājies tādu uzņēmumu skaits, kas nākamajā gadā plāno gan pieņemt, gan atlaist darbiniekus, attiecīgi Latvijā - 22% (pirms gada 16%), Lietuvā - 27% (pirms gada 24%), Igaunijā - 9% (pirms gada 2%) no aptaujātajiem darba devējiem. Tas nozīmē, ka aizvien vairāk uzņēmumu izvērtē esošo darbinieku darba rezultātus, atlaižot mazāk efektīvus un pieņemot to vietā efektīvākus darbiniekus.

Darba devēji plānoto personāla skaita pieaugumu galvenokārt pamato ar uzņēmuma darbības apjomu palielināšanos, to norādījuši 72% no aptaujātajiem Latvijas darba devējiem. Tomēr, salīdzinot ar pagājušajā gadā veiktā pētījuma rezultātiem attiecīgajā laika posmā, šogad šādu iemeslu min par 14% mazāk. Nozīmīgs faktors jaunu darbinieku pieņemšanai darbā minama arī darbinieku rotācija, to norādījuši 35% aptaujāto Latvijas darba devēju.

Pētījuma dati liecina, ka pieaudzis uzņēmumu skaits, kuri nākamajā gadā ieplānojuši līdz divām jaunām vakancēm, savukārt samazinājies to uzņēmumu skaits, kuri meklēs vairākus desmitus jaunu darbinieku:

  • 29% plāno pieņemt darbā 1-2 darbiniekus (pirms gada 15%);
  • 23% plāno pieņemt darbā 3-4 darbiniekus (pirms gada 16%);
  • 16% plāno pieņemt darbā 5-9 darbiniekus (pirms gada 15%);
  • 22% plāno pieņemt darbā vairāk nekā 10 darbiniekus (pirms gada 33%);
  • 10% nav atbildes par darbinieku skaitu, bet jauni darbinieki noteikti tiks pieņemti.

Atbilstoši pētījuma datiem darbiniekus Latvijā visvairāk meklēs informācijas tehnoloģiju, mazumtirdzniecības, finanšu un apdrošināšanas, inženiertehniskās un drošības nozares uzņēmumi.

Vairāk nekā trešdaļa Baltijas darba devēju plāno palielināt atalgojumu, lai noturētu savus darbiniekus un būtu pievilcīgi darba devēji potenciālajiem darbiniekiem. Tomēr aptaujas rezultāti liecina, ka darba devēji būs piesardzīgāki, palielinot darbinieku atalgojumu nākamā gada laikā.

Atalgojuma pieaugumu iecerējuši 36% darba devēju Latvijā, kas, salīdzinot ar pagājušā gada aptaujas rezultātiem, ir par 20% mazāk.

Savukārt 34% darba devēju plāno atalgojumu saglabāt līdzšinējā līmenī, bet 5% atzina, ka dažus darbiniekus gaida algas pieaugums, bet dažiem tā tiks samazināta. Tikai nedaudz virs 1% darba devēju atzina, ka nākamajā gadā viņu darbinieku atalgojums tiks samazināts. 23% darba devēju aptaujas periodā lēmumu par darbinieku atalgojumu nākamajam gadam nebija pieņēmuši un atbildēt nevarēja.

Aptaujājot darba devējus par Ukrainas krīzes un ekonomisko sankciju ietekmi, vairāk nekā 90% darba devēju katrā Baltijas valstī norādīja, ka tā tieši nav ietekmējusi personāla vadības plānus un apjomus.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti