Dienas ziņas

"Iespējamā misija" uzņems jaunus skolotājus

Dienas ziņas

Ušakovs apsūdz Ķirsi neslavas celšanā

Gandrīz puse iedzīvotāju kavējuši rēķinu apmaksu

Aptauja: Gandrīz puse iedzīvotāju kavē rēķinu apmaksu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rēķinu apmaksu aizvadītā gada laikā kavējuši 45% iedzīvotāju. Trešdaļai iedzīvotāju ir bijis jāaizņemas, lai samaksātu ikmēneša rēķinus. Eiropas iedzīvotāju aptauja parāda – visā Eiropā ar katru gadu pieaug patērētāju skaits, kas aizņemas naudu rēķinu apmaksai.

Izplatītākie iemesli, kāpēc iedzīvotāji kavējas laikā apmaksāt rēķinus, ir vienkārša aizmāršība vai naudas trūkums. Mainīt šo situāciju iespējams abām grupām. Taču speciālisti norāda – lai nepanāktu pretēju efektu, nemaksātāji jāuzrunā pēc iespējas personīgāk.

“Un, ja mēs attieksimies pret šādiem nemaksātājiem pilnīgi vienādi, patiesībā gan vieni, gan otri maksās vēl mazāk. Tas risinājums attiecībā pret tiem, kuriem nav naudas, ir, protams, stimulēt uzkrājumu veidošanu. Un šeit ir jādomā valstij par mehānismiem, kā vēl vairāk veicināt to, lai tiešām indivīdi uzkrātu,” norāda Eiropas Universitātes Institūta eksperimentālās socioloģijas doktorants Andris Saulītis.

Kompānijas “Intrum” patērētāju maksājumu ziņojumā apkopoti dati no 24 valstīm. Katrā no tām aptaujāti vairāk nekā 1000 cilvēki. Apkopojums parāda, ka

Latvijas iedzīvotāji rēķinu apmaksā nav ne apzinīgāki, ne arī sliktāki par citiem Eiropas valstu iedzīvotājiem.

Vismaz 45% aptaujāto Latvijā atzinuši, ka gada laikā vismaz vienu vai vairākas reizes nokavējuši rēķinu samaksu. Puse no kavētājiem Latvijā to aizmirsuši, bet 45% atzinuši, ka rēķinu apmaksai nav bijis naudas. Un ne vienmēr naudas pietrūcis cilvēkiem ar zemiem ienākumiem. Aptaujas rāda, ka

arvien vairāk cilvēku visā Eiropā aizņemas, lai apmaksātu rēķinus.

“Ir jārunā par finanšu pratību, kā plāno savus ienākumus, kā plāno izdevumus konkrēti katrā mājsaimniecībā. Es uzskatu – ja palielinātu šo finanšu pratību, tad visas sabiedrības ekonomika kļūtu krietni veselīgāka,” saka Ilva Valeika, “Intrum” vadītāja Baltijā.

Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanda Liepiņa norāda, kā šī aptauja liecina par plašākām problēmām, kas izriet no iedzīvotāju attieksmes un paradumiem rēķinu maksāšanā. Nemaksājot laikā rēķinus, var tikt kavēta veselas nozares attīstība. Viens no piemēriem – rēķini par īri, ko Latvijas iedzīvotāji nevērtē kā prioritāri samaksājamus.

“Šeit mūsu ieskatā labi izgaismojas gan problēmas, kāpēc šie īres nami Latvijā netop tādā skaitā un ātrumā, kā vēlētos, nav pieņemts īres likums ilgstoši. Ceram, ka 13. Saeima pie šī jautājuma pietiekami ātri sāks strādāt,” pauž Liepiņa.

Viens no Latvijas lielākajiem pakalpojumu sniedzējiem “Latvenergo” norāda, ka uzņēmums operatīvi sazinoties ar kavētājiem, tāpēc kavējumu neesot daudz, iespējams, tāpēc, ka elektrību var vienkārši atslēgt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti