Aptauja: 72% vēlētos ceļu remontiem atvēlēt vismaz pusi no degvielas akcīzes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

72% no iedzīvotājiem pauduši uzskatu, ka ceļu tīkla uzturēšanai būtu jānovirza vairāk nekā 50% no iekasētā degvielas akcīzes nodokļa. Par to liecina pētījumu centra SKDS veiktās Latvijas iedzīvotāju aptaujas rezultāti.

Sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS Latvijas iedzīvotāju aptauju par autoceļu tīkla uzturēšanu veica pērn oktobrī.

Aptaujāts tika vairāk nekā tūkstotis Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 75 gadiem visos valsts reģionos.

Par aptaujas rezultātiem informēja valsts AS “Latvijas Valsts ceļi”, norādot, ka uz jautājumu, kāda daļa no degvielas akcīzes nodokļa būtu jānovirza autoceļu tīkla uzturēšanai, 12% respondentu atbildējuši, ka tiem jābūt vismaz 25 % no iekasētā, 31% - vismaz 50 %, 23% - vismaz 75%, bet 18 % - visi 100% no šī iekasētā nodokļa. Tikai 6% aptaujāto iedzīvotāju uzskata, šim nolūkam pietiek ar to, cik patlaban -17%.

2% no iedzīvotājiem norāda, ka ceļu uzturēšanai būtu jānovirza mazāk nekā pašlaik, bet 0,4% - ka ceļu remontdarbiem nevajadzētu novirzīt nekādu daļu no degvielas akcīzes nodokļa.

Iedzīvotāju pārliecība par to, ka ieguldījumiem autoceļu tīklā ir jābūt starp valsts budžeta prioritātēm, pēdējo četru gadu laikā ir pieaugusi. 2015. gadā šādu uzskatu pauda 82% iedzīvotāju, bet 2019. gadā tie bija jau 86%. Vairāk nekā puse jeb 55% aptaujāto uzskata, ka autoceļiem ir jābūt starp prioritātēm, savukārt 31% aptaujāto ir pārliecināti, ka tai ir jābūt vienai no lielākajām valsts budžeta prioritātēm.

Tikai 8% respondentu uzskata, ka autoceļiem nav jābūt starp budžeta prioritātēm, bet 6% respondentu bija grūtības sniegt konkrētu atbildi.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti