Aptauja: 61% uzņēmēju uzņēmējdarbības vidi Latvijā vērtē kā sliktu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

61%  uzņēmēju uzņēmējdarbības vidi Latvijā vērtē kā sliktu. Tostarp katrs otrais jeb 48% uzņēmēju biznesa vidi Latvijā vērtē kā drīzāk sliktu, bet katrs devītais jeb 13% – par ļoti sliktu, liecina Biznesa augstskolas "Turība" Biznesa indekss, kas tapis sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu kompāniju SKDS.

Saskaņā ar aptaujas datiem vispozitīvāk uzņēmējdarbības vidi Latvijā vērtē mazie uzņēmumi, kuru vidū par drīzāk labu to uzskata 38%, tikmēr starp lielo uzņēmumu pārstāvjiem katrs piektais jeb 20% to uzskata par ļoti sliktu. Pozitīvāk uzņēmējdarbības vidi Latvijā vērtē Kurzemes uzņēmēji, kuru vidū to par drīzāk labu uzskata 44%, bet negatīvāk – Latgales uzņēmēji, kur katrs piektais jeb 19% uzņēmējdarbības vidi Latvijā vērtē kā ļoti sliktu.

Raugoties nozaru griezumā, vispozitīvāk uzņēmējdarbības vidi vērtē tirdzniecības nozares uzņēmēji, kuru vidū par drīzāk labu to uzskata 41%, bet par ļoti labu – 2%. Visnegatīvāk uz situāciju raugās ražošanas nozares uzņēmēji, kuru vidū uzņēmējdarbības vidi valstī kā ļoti sliktu vērtē 15%.

90% aptaujāto uzņēmumu pauž viedokli, ka nodokļu slogs Latvijā ir pārlieku augsts, tostarp vairāk nekā puse jeb 54% norādījuši, ka tas ir "krietni par augstu".

Vien 8% uzņēmēju norāda, ka nodokļu apjoms Latvijā ir "tik, cik vajag". Biežāk šādu vērtējumu sniedz vidējo un lielo uzņēmumu vadītāji – attiecīgi 13% un 14%. Savukārt 1% aptaujāto pat atzīst, ka tas esot par mazu.

Vērtējot atsevišķu nodokļu likmes, visbiežāk kritizēts nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN) – 47% aptaujāto uzņēmēju uzskata, ka esošā NĪN likme ir krietni par augstu. Savukārt 37% uzņēmēju uzskata, ka valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ir krietni par augstu. Savukārt 29% uzņēmēju domā, ka krietni par augstu ir pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme, bet 27% aptaujāto – par pārlieku augstu uzskata kapitāla pieauguma nodokļa likmi.

Vērtējot valsts atbalstu eksporta veicināšanai, 40% uzņēmēju to uzskata par nepietiekošu, bet katrs astotais jeb 13% - kā pietiekošu, Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina augstskolas "Turība" Uzņēmējdarbības vadības fakultātes dekāne Zane Driņķe.

"Turības" Biznesa indekss tapis sadarbībā ar pētījumu centru SKDS, šā gada aprīlī aptaujājot 750 Latvijas uzņēmēju un uzņēmumu vadītāju. Šis ir pirmais "Turības" Biznesa indekss.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti