Apsver nodokļu brīvdienu piešķiršanu «Covid-19» izplatības ietekmētajiem uzņēmumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Uzņēmumiem, kurus ietekmējusi jaunā koronavīrusa "Covid-19" izplatība, varētu tikt piešķirtas nodokļu brīvdienas, intervijā Latvijas Radio sacīja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV").

Viņš pastāstīja, ka Ekonomikas ministrijā šobrīd tiekot domāts par to, kādus atbalsta mehānismus piedāvāt cietušajiem uzņēmumiem. "Principā nozares, kas visvairāk saistītas ar pārvadājumiem, viesmīlību un tūrismu, ir pirmās, kuras sajūt sitienu. Iepriekš aplēses liecināja, ka nozares [apgrozījums] samazinājies par 30%, bet tagad skaitļi ir kļuvuši lielāki. Nodarbojamies ar apzināšanu un, kad būs pilna informācija - šodien, rīt -, varēsim saprast, kuras nozares ir vairāk cietušas. Domājam proaktīvi iet uz priekšu, domāt, kādi ir atbalsta mehānismi - pagaidām tās ir nodokļu brīvdienas," sacīja Nemiro.

Ministrs gan uzsvēra, ka primāri atbalstam vajadzētu būt vērstam uz nozarēm, kurās nav ēnu ekonomikas. "Dažās nozarēs ir indikācijas par lielu ēnu ekonomikas [īpatsvaru]. [Ja] tu maksā nodokļus, valstij jāspēj par uzņēmēju parūpēties krīzes situācijā," teica Nemiro. Viņš tomēr atturējās prognozēt to, cik lielu iespaidu koronavīrusa krīze atstās uz valsts ekonomiku, norādot, ka par skaitļiem runāt nav iespējams, tomēr skaidrs, ka tautsaimniecība bremzēsies.

KONTEKSTS:

Jaunais koronavīruss "Covid-19" sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Lai nepieļautu vīrusa izplatību, Ķīna paziņojusi par valsts mēroga ierobežojumiem. Pasaules Veselības Organizācija saistībā ar Ķīnas koronavīrusu izsludinājusi augstāko starptautisko ārkārtas stāvokli veselības aizsardzības jomā.  

Vīruss izplatījies arī ārpus Ķīnas, tostarp vairākās Eiropas valstīs. "Covid-19" konstatēts arī Latvijā un pārējās Baltijas valstīs.

Starptautiskās organizācijas vērš uzmanību uz to, ka jaunais "Covid-19" koronavīruss izraisīs ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos. Turklāt pesimistiskākie scenāriji liecina pat par pirmo globālo ekonomisko lejupslīdi kopš finanšu krīzes pirms vairāk nekā desmit gadiem. Tas ietekmēs arī Latviju, un vienas no pirmajām no koronavīrusa cieta aviopārvadājumu un tūrisma nozares.

Marta sākumā Latvijas Tūrisma operatoru un aģentu asociācija informēja, ka puse jeb 50% visu marta ceļojumu ir atcelti cilvēku pārlieku lielas piesardzības dēļ, kas saistīta ar koronavīrusu "Covid-19". Ieteikumi un rekomendācijas, biežāk uzdotie jautājumi un atbildes par koronavīrusa izraisīto uzliesmojumu pieejami Veselības ministrijas tīmekļvietnē, Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē, kā arī IZM tīmekļvietnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti