Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoms Latvijā pērn pieaudzis par 2%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoms 2019. gadā salīdzinājumā ar 2018. gadu pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieaudzis par 2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē pagājušajā gadā bija kritums par 5%, elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 4,4 %, savukārt rūpniecības, kas ietver arī iepriekšminētās nozares, apmērs kopumā pieauga par 0,8%.

Apstrādes rūpniecības ražošanas apjoma kāpumu 2019. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ietekmēja  produkcijas ražošanas pieaugums gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas – par 13,5 %, iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 9,3%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas nozarē – par 8,8% un elektrisko iekārtu ražošanā – par 16%.

2019. gadā no kopumā 22 apstrādes rūpniecības nozarēm 10 nozares uzrādīja produkcijas izlaides kāpumu.

Savukārt ražošanas apjoma kritums 2019. gadā, salīdzinot ar 2018. gadu, bija apģērbu ražošanas nozarē – par 5,5%, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 3,7% un mēbeļu ražošanā – par 2,8%.

2019. gada decembrī, salīdzinot ar 2018. gada decembri, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 3,2%.

Ražošanas apjoma kritums bija apstrādes rūpniecībā – par 1,9%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 5,3% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 5,7%.

Salīdzinot ar 2018. gada decembri, vislielākais ražošanas apjoma samazinājums bija iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 14,4%, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 13,2% un tekstilizstrādājumu ražošanā – par 9,6%. Produkcijas izlaide samazinājās arī divās pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs: koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā – par 5,2 %, pārtikas produktu ražošanā – par 0,3%.

Savukārt ražošanas apjoms pieauga mēbeļu ražošanā – par 15,6%, iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 12,3% un dzērienu ražošanā – par 10,5%.

2019. gada decembrī, salīdzinot ar novembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 0,3%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 0,3% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 0,4%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija kāpums par 6,5%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti