Apstrādes rūpniecības apgrozījums augustā samazinājās par 2,5%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šogad augustā, salīdzinot ar jūliju, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 2,5%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. 

Tai skaitā gan vietējā tirgū, gan eksportā bija samazinājums par 2,5%, no tā eirozonā – par 4,2%, bet ārpus eirozonas – pieaugums par 2%.

Kāpumu ārpus eirozonas ietekmēja produkcijas realizācijas apjoma pieaugums apģērbu ražošanas nozarē, gatavo metālizstrādājumu ražošanas nozarē, izņemot mašīnas un iekārtas, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas nozarē, mēbeļu ražošanas nozarē un farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanas nozarē.

Apgrozījuma samazinājums, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, bija ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanas nozarē – par 18,3% (vietējā tirgū – par 6,1%, eksportā – par 25,9%), iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanas nozarē – par 16,2% (vietējā tirgū samazinājums par 48,2%, bet eksportā pieaugums par 5,8%),  automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanas nozarē – par 9,7% (vietējā tirgū – par 19,3%, eksportā – par 7%). Kritums bija arī atsevišķās pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs: koksnes un koka izstrādājumu ražošanā – par 1,8% (eksportā samazinājums par 6,5%, bet vietējā tirgū bija pieaugums par 2,3%), pārtikas produktu ražošanā – par 2,8% (vietējā tirgū – par 3,4% un eksportā – par 0,8%, ko ietekmēja kritums ārpus eirozonas –  par 2,8%, bet  eirozonā bija pieaugums par 14,1%).

Apgrozījuma pieaugums augustā, salīdzinot ar jūliju, bija poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 9% (vietējā tirgū - par 6%, eksportā - par 22,8%), apģērbu ražošanas nozarē – par 6,1% (vietējā tirgū – par 12,7%, eksportā – 4%), mēbeļu ražošanas nozarē – par 5,4% (vietējā tirgū – par 7,4%, eksportā – 3,1%) un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas – par 1,5% (vietējā tirgū – par 1,7%, eksportā – par 1,3%).

Salīdzinot ar 2013. gada augustu, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem apstrādes rūpniecības apgrozījums samazinājās par 6,1%, tai skaitā vietējā tirgū – par 8,4%, un eksportā - par 2,8% (no tā eirozonā – par 6,9% un ārpus eirozonas – par 0,8%).

 

Atsevišķu apstrādes rūpniecības nozaru apgrozījuma pārmaiņas
2014. gada augustā  procentos, salīdzinot ar 2013. gada augustu (kalendāri izlīdzināti dati)



Dati: Centrālā statistikas pārlvalde

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti