Apstrādes rūpniecības apgrozījums augustā audzis par 1,6%; gada laikā krities par 0,7%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās augustā, salīdzinot ar jūliju, pieauga par 1,6%, tai skaitā vietējā tirgū - par 2,3% un eksportā - par 0,7%. Salīdzinot ar 2012.gada augustu, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem apgrozījums apstrādes rūpniecībā samazinājās par 0,7%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Apstrādes rūpniecības apgrozījums raksturo ikmēneša rūpniecības preču un pakalpojumu tirgus pieprasījuma attīstību.

Lielākais apgrozījuma pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi bija automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanas nozarē - par 37,6%,  apģērbu ražošanas nozarē - par 13,7% un elektrisko iekārtu ražošanas nozarē - par 8,9%.

Apgrozījuma kāpums bija vērojams arī pēc īpatsvara lielākajās nozarēs: kokapstrādē - par 8,2%, metālapstrādē - par 2% un pārtikas produktu ražošanas nozarē - par 1,6%.

Salīdzinot ar jūliju, apgrozījuma samazinājums bija citu transportlīdzekļu ražošanas nozarē (kuģu un laivu būve un dzelzceļa lokomotīvju un to ritošā sastāva ražošana) - par 63,2% (samazinājums eksportā, bet vietējā tirgū bija pieaugums), poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā - par 3,6, metālu ražošanas nozarē - par 2,7% (samazinājums abos tirgos).

Salīdzinot ar 2012.gada augustu, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem apgrozījums apstrādes rūpniecībā samazinājās par 0,7%, tai skaitā eksportā – par 7,8%, bet vietējā tirgū bija pieaugums par 5%.

Lielākais apgrozījuma samazinājums, salīdzinot ar pērnā gada augustu, bija metālu ražošanas nozarē – par 82,2% un citu transportlīdzekļu ražošanas nozarē – par 45,3%. Abām nozarēm krituma pamatā bija eksporta samazinājums.

Jau ziņots, ka apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās 2013.gada jūlijā, salīdzinot ar 2013.gada jūniju, samazinājās par 0,3%, tai skaitā vietējā tirgū - par 0,6%, bet eksportā bija pieaugums par 0,2%. Salīdzinot ar 2012.gada jūliju, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem apgrozījums apstrādes rūpniecībā pieauga par 1%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Salīdzinot ar 2012.gada jūliju, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem apgrozījums apstrādes rūpniecībā pieauga par 1%, tai skaitā vietējā tirgū - par 5,2%, bet eksportā bija samazinājums par 4,4%.

Apstrādes rūpniecības apgrozījums raksturo ikmēneša rūpniecības preču un pakalpojumu tirgus pieprasījuma attīstību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti