Apstiprināšanai Saeimā virza ieceri par OCTA polises iegādi uz 30 dienām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Saeimas Budžeta komisija trešajam lasījumam virza priekšlikumu likuma grozījumiem, kas paredz no nākamā gada jūlija ļaut obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) polisi iegādāties uz 30 dienām.

Ar grozījumiem paredzēta iespēja no nākamā gada 1. jūlija standartlīgumu par OCTA polises iegādi transportlīdzeklim slēgt arī par periodu uz 30 dienām. Uz šādu periodu līgumu varēs slēgt arī par transportlīdzekli, kuram ir piešķirts vēsturiskā spēkrata statuss. Patlaban līgumu par OCTA polises iegādi slēdz uz trim, sešiem, deviņiem vai 12 mēnešiem. 

Izmaiņas rosinātas, lai transportlīdzekļu īpašnieki OCTA polisi varētu iegādāties par periodu, kad, piemēram, automobilis vai motocikls reāli piedalās ceļu satiksmē, nevis par laiku, kad tas netiek izmantots. Tāpat iespēja polisi iegādāties uz mazāku termiņu risinātu situācijas, kad īpašniekiem apdrošināšanas iegāde ir apgrūtināta naudas līdzekļu trūkuma dēļ, norādījuši priekšlikuma autori, informēja Saeimas Preses dienests.

Savukārt Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja vadītājs Jānis Abāšins par gaidāmo minimālā OCTA polises līguma saīsināšanu ir skeptisks. Tas palielināšot neapdrošināto auto skaitu uz ceļiem. Turklāt tas būšot pretrunā ar drīz sagaidāmām izmaiņām OCTA regulējumā visā Eiropā.

"Viena mēneša OCTA polise ir pilnīgi pretēji tiem vējiem, kas pūš Eiropā un gada vai pusotra gada laikā atpūtīs arī līdz mums.

Jānis Abāšins par OCTA
00:00 / 00:59
Lejuplādēt

Izmaiņas Eiropas direktīvā runā par pilnīgi citu principu: reģistrēts, tātad apdrošināts. Respektīvi: ir Eiropas tiesas lēmumi, kas būs jāievēro, ka arī ilgi stāvošs transportlīdzeklis, ja aizdegas, nokrīt vai noripo un ietriecas sienā, zaudējumus sedz no OCTA. Tas ir princips, kas ieviests Ziemeļvalstīs un arī Igaunijā – tikko tev ir numurs uz transporta līdzekļa vai auto ir Ceļu satiksmes drošības direkcijas reģistrā, tam vienmēr jābūt apdrošinātam. Ja tu gribi, lai OCTA nav jāpērk, izņem no reģistra, noņem numuru, tad tā mašīna var stāvēt,” Latvijas Radio komentēja Abāšins.

Tāpat grozījumi paredz, ka no nākamā gada jūlija OCTA polisi par 40 procentiem lētāk varēs iegādāties viens no bērna vecākiem, aizbildnis vai viena persona no audžuģimenes, ja aprūpē bērnu ar invaliditāti. Polisi lētāk varēs iegādāties par vienu vieglo transportlīdzekli, kura pilna masa ir līdz 3,5 tonnām. 

Iespēja iegādāties OCTA polisi ar atlaidi ģimenēm, kurās ir bērni ar invaliditāti, sniegs būtisku papildu atbalstu, jo transportlīdzeklis šādās ģimenēs ir ikdienas nepieciešamība, nevis luksusa lieta, pauduši priekšlikuma autori. 

Ar grozījumiem paredzēts uzdot Ministru kabinetam līdz 2021. gada 1. septembrim iesniegt Saeimā izvērtējumu par pašreizējo likumā noteikto tiesisko regulējumu attiecībā uz apdrošināšanas prēmiju maksājuma samazinājumu un iespējamo šī maksājuma samazinājuma pakāpenisku atcelšanu un turpmāko risinājumu. 

Lai OCTA likuma grozījumi stātos spēkā, tie trešajā – galīgajā - lasījumā vēl jāskata Saeimas sēdē. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti