Apspriedīs strīdīgo ieceri palielināt budžeta deficītu par labu mediķu algām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valdību veidojošo partiju politiķi apspriedīs partiju apvienības "Attīstībai/Par!" ideju uz budžeta deficīta rēķina rast trūkstošos apmēram 60 miljonus eiro mediķu atalgojuma pieaugumam.

Apspriedīs strīdīgo ieceri palielināt budžeta deficītu par labu mediķu algām
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Valdību veidojošo partiju sadarbības padomes sēdē pirmdien, 25.novembrī, paredzamas sarunas saistībā ar partiju apvienības "Attīstībai/Par!" ierosinājumu palielināt valsts budžeta deficītu, lai nodrošinātu papildu 60 miljonus eiro mediķu atalgojuma palielināšanai. Tādējādi būtu iespējams izpildīt ar 13. Saeimas deputātu balsojumu ieviestās izmaiņas Veselības aprūpes finansēšanas likumā, kas paredz turpmākajos trīs gados par 20% palielināt atalgojumu mediķiem.

Pret ierosinājumu palielināt budžeta deficītu iebilst gan Finanšu ministrija, gan Fiskālās disciplīnas padome, gan valdības vadītājs Krišjānis Kariņš no "Jaunās Vienotības". Viņš arī uzsvēris, ka veselības ministrei Ilzei Viņķelei jāvirza veselības aprūpes pārvaldības reformas nevis jāprasa nauda uz budžeta parāda rēķina.

Valdību veidojošo partiju viedoklis par šo jautājumu atšķiras. Nacionālā apvienība būtu ar mieru to atbalstīt, ja Finanšu ministrijai ātri izdotos vienoties ar Eiropas Komisiju par lielāku budžeta deficītu. Savukārt Jaunās Konservatīvā partijas politiķis Krišjānis Feldmans norādījis uz sistemātiskām problēmām veselības nozarē un esošā finansējuma neefektīvu sadali.

KONTEKSTS:

Saskaņā ar pērn Saeimā pieņemto lēmumu mediķu algu celšanai nākamajā gadā būtu jāparedz 120 miljoni eiro, kas nozarē strādājošo algas ļautu pacelt par vidēji 20%. Taču, koalīcijai atzīstot, ka šāda likuma pieņemšana esot bijusi kļūda, jo netika paredzēti finanšu resursi, mediķu algām izdevies rast vien aptuveni pusi nepieciešamās naudas.

Mediķu organizācijas ar šādu lēmumu nav apmierinātas, uzstājot uz Saeimas sākotnējā solījuma izpildi.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris jau brīdinājis: ja netiks veiktas medicīnas darbinieku prasītās izmaiņas valsts budžetā, tiks pieprasīta veselības ministres Ilzes Viņķeles (Attīstībai/Par!) demisija, vākti paraksti par Saeimas atlaišanu un rīkots streiks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti