Apmaiņā pret dalību cīņā ar ēnu ekonomiku valsts uzņēmumiem sola stabilu nodokļu politiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Darbaspēka nodokļu samazināšana un jaunu nodokļu neieviešana apmaiņā pret uzņēmēju aktīvāku iesaisti ēnu ekonomikas apkarošanā - tā var raksturot trešdien Finanšu ministrijā parakstīto "Nodokļu politikas stratēģiju" laikam no 2015. līdz 2017.gadam. Lai gan līdzšinējā cīņa pret ēnu ekonomiku bijusi veiksmīga, tajā aizvien ir lielas rezerves.

Kopš ekonomiskās krīzes pārvarēšanas Latvijas ekonomika ik gadu ir uzrādījusi pieaugumu. Lai gan auguši arī nodokļu ieņēmumi, iekasētā naudas masa pret iekšzemes kopprodukta apmēru ik gadu samazinājusies un pašlaik veido 28,1%. Vidēji Eiropā tie ir 33%. Ja nekas nemainīsies, šis apmērs saruks vēl mazāks, liekot nākamo gadu budžetos piešķirt mazāk līdzekļu medicīnai, aizsardzībai vai izglītībai.

Kaut arī vēl vasarā izskanēja, ka nodokļu ieņēmumi ir pārāk mazi un, iespējams, to likmes nāktos celt, šobrīd starp uzņēmēju organizācijām un Finanšu ministriju parakstītā jaunā nodokļu politikas stratēģija šīm bažām pārvelk svītru.

Iecerēts, ka, īstenojot jauno nodokļu politikas stratēģiju, nodokļu ieņēmumi tuvināsies 30% no iekšzemes kopprodukta.

To iecerēts sasniegt, pastiprinot cīņu pret ēnu ekonomiku. Lai valstij nebūtu jādomā par nodokļu likmju pārskatīšanu, šoreiz cīņai ar nodokļu nemaksāšanu valstij gatavi nākt talkā uzņēmēji. „Es redzu, ka Valsts ieņēmumu dienests ir būtiski uzlabojis sadarbību ar uzņēmēju organizācijām un ir apņēmība kopīgiem spēkiem mazināt ēnu ekonomiku. Ja mēs tā turpināsim, tad mēs redzēsim daudz lielākus nodokļu ieņēmumus un runas par nodokļu celšanu automātiski atkritīs, jo tur potenciāls ir,” saka finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība").

Galveno uzsvaru cīņā ar nodokļu nemaksāšanu šoreiz plānots likt, pastiprinot mazo un vidējo uzņēmumu kontroli, kur ēnu ekonomikas apmērs varētu būt krietni lielāks.

Apmaiņā pret uzņēmēju līdzdarbību ēnu ekonomikas apkarošanā valsts solījusi stabilitāti nodokļu jomā - netiks ieviesti jauni nodokļi, turpināta darbaspēka nodokļu samazināšana, kā arī netiks pārskatītas patēriņa nodokļu likmes.

Ja nu tomēr izmaiņas būs vajadzīgas, tās paredzēts rūpīgi izdiskutēt ar uzņēmējiem, kā arī dot tiem pienācīgu laiku sagatavoties plānotajām izmaiņām.

Lai arī līdzīgi dokumenti tikuši parakstīti iepriekš, vēsturē bijuši gadījumi, kad politiķi savas saistības nav pildījuši.

Šoreiz uzņēmēji ir pārliecināti, ka tā nenotiks. „Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadība un padome ir apņēmusies sekot līdzi šim dokumentam un saukt cilvēkus uzvārdos, ja viņi pārkāps kādu no šiem punktiem,” saka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pārstāve Lienīte Caune

Gaidāms, ka jaunā nodokļu politikas stratēģija stāsies spēkā 2015.gadā. Puses apņēmušās reizi gadā aktualizēt tās saturu un pagarināt darbības periodu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti