Dienas ziņas

Tiesībaizsardzības iestādes vērtēs bijušo Mērsraga novadu

Dienas ziņas

Saeimā atskaitās par vides pieejamības uzlabošanu

Apkures tarifu kāpums turpinās arī februārī

Apkures tarifu kāpums daudzās pašvaldībās turpinās arī februārī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Apkures tarifu kāpumam turpinoties, februārī maksa par siltumu palielināsies vēl piecās pašvaldībās. Šomēnes visdārgākā apkure būs Bauskas novada Saulainē un Pilsrundālē, kur tarifs pieaudzis par gandrīz 150%. Uzrunātās pašvaldības atzina, ka valsts  kompensācija mājokļa pabalstam, kā arī apkures tarifam virs 68 eiro par megavatstundu šo ziemu ļaus pārdzīvot, tomēr problēmu esot gana daudz.

Jau otro apkures sezonu Bauskas novada Saulainē kā kurināmais tiek izmantota gāze. Līdz šim problēmu neesot bijis, bet kopš vakardienas apkures tarifs sasniedzis rekordaugstu apmēru visas Latvijas mērogā. Līdzšinējo 54 eiro vietā par megavatstundu tagad jāmaksā gandrīz 135 eiro.

Tas nozīmē, ka nesiltinātām mājām par vienu kvadrātmetru maksa par apkuri tuvosies četriem eiro.

Bauskas novada pašvaldības Rundāles apvienības pārvaldes komunālā dienesta vadītājs Ivars Čerļenoks norādīja: "Pašreizējās cenas siltinātām mājām ir 0,30–0,70 eiro par kvadrātmetru, tad aptuveni reiz trīs, bet te jāņem vērā, ka valsts kompensēs šo energoresursu cenu pieaugumu."

Vairums ēku  gan Saulainē, gan Pilsrundālē, kur apkures tarifs ir tāds pats, ir nosiltinātas, un iedzīvotājiem tas liek justies mazliet cerīgāk. "Kā būs, tā būs. Cīnīsimies. Mazāk ēdīsim (smejas), ne to vien esam pārdzīvojuši, galvenais, lai nav karš," sacīja kāda Pilsrundāles iedzīvotāja.

Savukārt Sandris no Saulaines norādīja: "Strādāsim, tad jau nauda būs." Vaicāts, vai pāris simtus mēnesi par apkuri varēs samaksāt, viņš atbildēja: "Nu, tik traki jau, cerams, nebūs."

Pašreiz apkures parādnieku neesot daudz un finansējums iespējamajam mājokļu prasītāju pabalstam esot pietiekošs.

Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis (Nacionālā apvienība) norādīja: "Rēķinoties, ka 50 procentus sedz Labklājības ministrija, ir pārliecība, ka finansējuma tam pietiks, un vēl tiek pielietots koeficients mājokļa pabalstam, kad arī nodrošinātāki cilvēki var nākt un prasīt pabalstu, un viņiem tiks izmaksāts."

Otrs lielākais tarifa kāpums februārī ir Daugavpilī, kur apkures tarifs palielinājies par 64%, kas gan ir krietni mazāk, nekā sākotnēji plānots.

Domes izpilddirektore Sabīne Šņepste ReTV skaidroja, ka to izdevies panākt, jo ekspluatācijā nodota šķeldas katlu māja, tomēr veiktā analīze liecinot, ka ap 30% iedzīvotāju šādus rēķinus apmaksāt nespēs.

"Ir mājokļa pabalsts, kas kompensē šo pieaugumu, taču daudzām fiziskām personām noteikti nav šī statusa, lai saņemtu šāda veida atbalstu. Līdz ar to tas viņiem visdrīzāk uzkrāsies kā parāds, uz ko mēs atkal neattiecināsim kavējuma vai soda procentus."

Sarežģīta situācija izveidojusies arī Jēkabpilī, kur apkures tarifs par 20% jau pieaudzis janvārī, bet no februāra palielināts vēl par pieciem līdz astoņiem procentiem.

Šeit atbalsts esot nepieciešams ne tikai iedzīvotājiem, bet arī siltumpiegādātājiem, kas ir pašvaldības kapitālsabiedrības.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (Latvijas Zaļā partija) norādīja: "Mēs mēģinām avansā samaksāt par savu siltumu, lai tikai viņi varētu nodrošināt šo plūsmu un viņiem neatslēgtu gāzi, lai iedzīvotājiem var nodrošināt siltumu. Tā ir problēma, bet tā nav problēma tikai pie mums."

No 1. februāra apkures tarifi kāpuši arī Salaspilī un Jūrmalā, bet mazāk par siltumu maksās rēzeknieši. Vairākās pašvaldībās apkures tarifs būs augstāks arī martā. Siltumapgādes tarifu, kas pārsniegs 68 eiro par megavatstundu, līdz pavasarim kompensēs valsts, taču, pēc ekspertu aplēsēm, energoresursu cena tuvākajā nākotnē, visticamāk, nepazemināsies.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti