Apkures tarifs Valmierā un atsevišķās tās novada teritorijās no jūlija pieaugs par gandrīz 45%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Siltumenerģijas tarifs Valmierā, Valmieras pagasta Viestura laukumā un Burtnieku pagastā no šā gada 1. jūlija būs par 44,7% lielāks – 85,08 eiro/MWh, salīdzinot ar šobrīd piemēroto, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), kas izvērtējusi un apstiprinājusi SIA "Valmieras ūdens" jauno siltumenerģijas tarifu.

SPRK skaidroja, ka jaunā siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifa pieaugums no šā gada 1. jūlija saistīts ar iepirktās siltumenerģijas izmaksu pieaugumu.

Savukārt iepirktās siltumenerģija cena, līdzīgi kā citur Latvijā, pieaugusi saistībā ar kurināmā izmaksu pieaugumu dabasgāzei un šķeldai.

Līdz ar to jaunajā tarifā iekļautās siltumenerģijas ražošanas izmaksas, salīdzinot ar šobrīd spēkā esošajā tarifā iekļautajām, pieaugušas mazliet vairāk par pusi.

SIA "Valmieras ūdens" siltumenerģiju iepērk no trim komersantiem. Diviem no tiem – AS "Valmieras piens" un AS "Valmieras enerģija" – ir SPRK regulēts tarifs, savukārt  no SIA "ITA Ltd" siltumenerģija tiek iepirkta par vienošanās cenu.

SPRK norādīja, ka regulators vienlaikus apstiprinājis arī AS "Valmieras enerģija" piedāvāto ražošanas tarifu, kas arī no 1. jūlija pieaugs par 77,9%, sasniedzot 62,01 eiro/MWh.

Jaunajā ražošanas tarifā iekļautās kurināmā izmaksas, salīdzinot ar spēkā esošajā tarifā iekļautajām, teju trīskāršojušās.

Piedāvāto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķinus un pamatojumu SIA "Valmieras ūdens" un AS "Valmieras enerģija" iesniedza SPRK šā gada 30. maijā. SPRK, izvērtējot komersantu iesniegtos pamatojumus, secināja, ka piedāvātie tarifi ir pamatoti un atbilstoši metodikai.

SPRK vērsa uzmanību, ka visiem trim regulētajiem komersantiem – SIA "Valmieras ūdens", AS "Valmieras enerģija" un AS "Valmieras piens" – SPRK ir izsniegusi atļauju pašiem noteikt tarifus. Tas nozīmē, ka kurināmā cenas izmaiņu gadījumā komersantiem ir iespēja savlaicīgāk reaģēt un noteikt tarifus, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām. Savukārt gadījumā, ja šo izmaiņu rezultātā tarifs samazinās, komersantiem ir pienākums noteikt zemākus tarifus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti