Apkures cenas aug, Daugavpils neizslēdz enerģētisko krīzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pieaugot energoresursu cenām, virknē pašvaldību paaugstināsies arī rēķini par apkuri. Rēzeknē pašlaik ir zemākais apkures tarifs valsī, taču no nākamā gada tas ievērojami pieaugs. Sarežģītā situācijā atrodas Daugavpils, kur gāzes cenu kāpums pašvaldību spiež domāt pat par enerģētisko krīzi siltumapgādē.

Apkures cenas aug, Daugavpils neizslēdz enerģētisko krīzi
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Straujais elektroenerģijas un gāzes cenu kāpums, kas vairākās pašvaldībās izsaucis apkures tarifu celšanu, Rēzekni neietekmēs līdz pat šī gada beigām, stāsta uzņēmuma „Rēzeknes siltumtīkli” valdes loceklis Aldis Mežals.

„Šobrīd Rēzeknē ir viszemākais apkures tarifs Latvijā - 30,08 eiro par megavatstundu. Arī mēs esam iesnieguši tarifa paaugstinājumu, un šobrīd to izskata Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, un ar nākamo gadu tarifs Rēzeknē mainīsies. Mēs esam iesnieguši tarifu - nepilni 45 eiro par megavatstundu, un tas Latvijas mērogā šobrīd arī ir zems. Kādu lēmumu pieņems regulators, to ir grūti pateikt,” uzsver Mežals.

Apkurei Rēzeknē tiek izmantota gan gāze, gan šķelda. Rēzekne ir viena no tām pašvaldībām, kas noslēgusi ilgtermiņa līgumus par kurināmā piegādi, un cenas pieaugumu šobrīd neizjūt. Apkures tarifu vairāk ietekmē elektroenerģijas cenu kāpums.

„Mums šovasar bija iepirkums, un mēs noslēdzām labu gāzes piegādes līgumu, kas ir spēkā līdz nākamajam pavasarim. „Rēzeknes siltumtīkliem” gāzes cena ir ļoti laba un līdz ar to arī tarifs ir zems,” norāda Mežals.

Daudz sarežģītāka situācija ar augošajām apkures izmaksām ir Daugavpilī, kur pēc pilsētas domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa vārdiem, pat draud enerģētiskā krīze siltumapgādē. Tam pie vainas esot arī dabas gāzes iegādes īstermiņa līgumu prakse.

„Pamatā enerģijas avots pašvaldības jaudām ir dabas gāze. Ilgtermiņa līgumi „Daugavpils siltumtīkliem” nav bijuši gadu desmitiem. „Daugavpils siltumtīkli” vienmēr pirkuši dabas gāzi par biržas cenu. Un tarifs pašvaldībā svārstījās vienlaicīgi ar biržu,” stāsta Elksniņš.

Daugavpils meklē iespēju iegādāties pēc iespējas lētāku gāzi, un tagadējo tarifu plānots noturēt vismaz līdz šī gada beigām. Ja tas neizdosies, pilsētā var tikt izsludināta enerģētiskā krīze siltumapgādē.

„Darbs ar Ekonomikas ministriju tā ir iespēja izsludināt enerģētisko krīzi siltumapgādē. Mēs runājām par to. Un tikko mums priekšā būs tarifs 100 vai vairāk eiro par megavatstundu, pret tagadējo tarifu 59 eiro par megavatstundu, mēs sludināsim šāda veida krīzi, tāpēc, ka iedzīvotāji tādas izmaksas vairs nevarēs pavilkt,” norāda Elksniņš.

Lai panāktu lētāku un videi draudzīgāku apkuri, Daugavpilī plānots nākotnē pusi pilsētas apkurināt ar gāzi un pusi ar šķeldu.

„2019.gadā tika uzsākta jaunās katlumājas būvniecība, lai diferencētu energoresursus. Šobrīd minētā katlumāja tiek pieņemta ekspluatācijā un strādā testēšanas režīmā, un jau ražo siltumu. Tas ir viens no veidiem, kā mums šobrīd izdodas ekonomēt, jo šķeldas izmaksas šobrīd ir 7–9 reizes zemākas nekā gāzes,” skaidro domes priekšsēdētājs.

Straujais elektroenerģijas un dabasgāzes cenu piegums atsevišķās Latvijas pašvaldībās ir radījis kritisku situāciju, prognozējot ļoti strauju pieaugumu apkures rēķiniem šajā sezonā, kas radīs papildu slogu daudzām mājsaimniecībām, kuras rēķinus apmaksāt nespēs.

Latvijas pašvaldību savienības padomnieks enerģētikas jautājumos Andris Akermanis uzsver, pašlaik kopā ar Ekonomikas ministriju un pašvaldībām tiek lemts par atbalsta mehānismu iedzīvotājiem.

„Pazemināt dabas gāzes un elektrības cenas mēs nevaram. To nespēj ne Rīga, ne Brisele. Atliek tikai tām piemēroties. Ar ministrijām esam nonākuši pie secinājuma, ka daļējs risinājums būtu pazemināt PVN siltumapgādei, un galvenais – ir jāpalīdz konkrētiem cilvēkiem, kam ir grūtības ar samaksu,” norāda Akermanis.

Valdība jau ir apstiprinājusi palielinātu atbalstu mazaizsargāto iedzīvotāju grupām elektrības rēķinu apmaksai sākot ar šā gada novembri. Šobrīd tiek lemts par mērķētu atbalstu mazturīgām mājsaimniecībām arī apkures rēķinu segšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti