Apgrozāmo līdzekļu grantu Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem izmaksās arī par jūniju  

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valsts atbalstu Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem apgrozāmajiem līdzekļiem izmaksās arī par jūnija mēnesi, to ceturtdien lēma valdība.

Šobrīd atbalsta programmas termiņš noteikts līdz šā gada 31.maijam, tomēr valdības ceturtdienas lēmums paredz atbalsta periodu pagarināt līdz 2021. gada 30. jūnijam. 

Tādējādi atbalstam par jūniju komersanti varēs pieteikties līdz 15. jūlijam, savukārt 15. jūnijā tiks pārtraukta iesniegumu pieņemšana par iepriekšējiem atbalsta perioda mēnešiem.

Vienlaikus atbalsta programmas turpināšanai jūnijā piešķirts papildu finansējums 50 miljonu eiro apmērā, palielinot kopējo atbalsta programmas finansējumu līdz 533,8 miljoniem eiro.

Tāpat grozījumi paredz atbalsta apmēru noteikt 30% apmērā no uzņēmuma bruto darba algas, par kuru samaksāti darba algas nodokļi 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī, bet ne vairāk kā 50 000 eiro mēnesī.

Ministru kabinets (MK) precizēja arī vairākas citas normas atbalsta programmas nosacījumos. Esošā situācija liecina, ka praksē, ņemot vērā uzņēmuma individuālo grāmatvedības politiku un no tās izrietošo darījumu noformēšanu, var atšķirties konkrētā perioda uzņēmuma apgrozījuma krituma rezultāts, tādējādi ietekmējot granta atbalsta saņemšanu. Minēto situāciju ietekmē avansa rēķina formas izvēle darījuma noformēšanai un iegrāmatošanai, kā arī ieņēmumu deklarēšanas brīža izvēle, norādīja Ekonomikas ministrijā (EM). 

Lai risinātu minēto situāciju, MK noteikumos precizēts, ka apgrozījumu un tā kritumu nosaka, vērtējot pievienotās vērtības nodokļa deklarācijas datus. Uzņēmumiem, kas nav pievienotās vērtības nodokļu maksātāji, apgrozījumu kritumu vērtē, ņemot vērā ieņēmumus no saimnieciskās darbības.  

Lai rastu nepārprotamu aprēķinu, kā veidojas atbalsta summa par mēnešiem pēc ārkārtas situācijas atcelšanas par šī gada maiju un jūniju, tehniski precizēta arī norma atbalsta apmēram. Nemainīgi tiek paredzēts, ka atbalsta mēneša atbalsta apmērs kopā ar uzņēmuma attiecīgā apgrozījuma apmēru nevar pārsniegt salīdzinošā perioda kopējo apgrozījumu, proti, atbalsts nevar pārsniegt apgrozījuma kritumu.

Grozījumi atbalsta programmā stāsies spēkā pēc to saskaņošanas Eiropas Komisijā. 

Atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta datiem uz 2021. gada 20. maiju kopā reģistrēti 36 957 pieteikumi par kopējo atbalsta summu 453 821 098,38 eiro. Tāpat līdz 20. maijam izmaksāti 25 709 granti par kopējo summu 308 586 561,9 eiro. Kopā atteikti 4162 pieteikumi par kopējo summu 17 733 292,26 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti