Rīta Panorāma

Veco datoru muzejs Siguldā

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Zigmundu Jaunķiķi

Intervija ar Jāni Abāšinu

Apdrošinātāju asociācija: OCTA polišu cenu lēciens, visticamāk, nav gaidāms

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai arī uzkrājums Obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļu apdrošināšanas jeb OCTA garantiju fondā sasniedzis vēsturiski zemāko atzīmi un apdrošinātājiem jāpalielina iemaksas garantijas fondā, tālab, visticamāk, netiks palielinātas OCTA polišu cenas, šādu viedokli Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pauda Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins.

"Tas, kas mainās - iemaksas garantijas fondā mazliet palielinās. Ja līdz šim no vidējās gada polises iekrita tanī garantijas fondā gandrīz viens eiro, tad tagad tas būs gandrīz divi eiro. Vai tas mainīs cenu? Domāju, ka nē," sacīja Abāšins, norādot, ka viņš neredz nekādu ekonomisku pamatojumu OCTA polišu cenu pieaugumam.

Viņš teica, ka OCTA polises cenu nosaka deviņi apdrošinātāji brīvā konkurencē, un apdrošinātāji jau diezgan sen zinājuši par OCTA garantiju fonda uzkrājumu sarukšanu. Turklāt OCTA polises cena diezgan "spēcīgi palēcās" jau pagājušajā gadā. "Atsevišķos segmentos pieļauju, ka pat ļoti, ļoti solīdi [palielinājās]," teica Abāšins.

Viņš neizslēdza iespēju, ka atsevišķos segmentos var būt pat OCTA polišu cenu kritums.

KONTEKSTS:

Obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļu apdrošināšanas jeb OCTA garantiju fonda uzkrājums sasniedzis vēsturiski zemāko atzīmi. Paredzams, ka augustā fondā iemaksāto līdzekļu apjoms noslīdēs zem 17 miljonu eiro robežas, kuru sasniedzot, pēc likuma jādubulto apdrošinātāju iemaksas garantijas fondā.

OCTA garantiju fondā uzkrātie līdzekļi tiek izmaksāti avārijā cietušajam, ja vainīgajam apdrošināšana nav bijusi vai arī polises pārdevējs bankrotējis. Fonda uzkrājumu veido apdrošinātāju iemaksas par katru pārdoto polisi. Ja uzkrājums pārsniedz 20 miljonus eiro, iemaksas nav jāveic, bet kopš 2016. gada tas ir zem šīs atzīmes, slīd arvien zemāk, un paredzams, ka no augusta noslīdēs jau zem 17 miljoniem eiro. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti