Rīta intervija

Enefit valdes priekssēdētajs Jānis Bethers par enerģētikas konferenci

Rīta intervija

Intervija ar Valsts kancelejas direktora vietnieku Kasparu Ozoliņu

LAA prezidents Jānis Abāšins par gaidāmajām izmaiņām OCTA likumā

Apdrošinātāju asociācija: Likuma izmaiņas nevar izraisīt OCTA sadārdzināšanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Iecerētās Obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas (OCTA) likuma izmaiņas sakārto līdz šim nesakārtotas lietas, un tajās nav nekādu priekšnoteikumu OCTA polišu cenu kāpumam, piektdien, 14.septembrī, Latvijas Radio pauda Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins.

Apjomīgie grozījumi likumā, kurus septembrī atbalstīja valdība, pēc būtības neko radikāli nemaina, norādīja Abāšins.

OCTA maksimālās atlīdzības apmērā plāno ietvert inflācijas koeficientu. Abāšins   atzina, ka tās ir ļoti teorētiskas summas, jo pašlaik maksimālā atlīdzība personai ir 5 miljoni eiro, bet īpašumiem – 1 miljons eiro, tikmēr vidējās atlīdzības apmērs Latvijā ir 1000 eiro, bet maksimālā atlīdzība par negadījumu Somijā šobrīd ir 3,5 miljoni eiro.

Būs arī sakārtota OCTA automašīnu tirdzniecībā – turpmāk brīdī, kad automašīnu nodos tirdzniecībā, iepriekšējā īpašnieka polisi pārtrauks, bet tirgotājam būs tirdzniecības numuri un attiecīgi apdrošināšana šiem numuriem. Ja kāds vēlēsies izmēģināt auto un izbraukt ar to, automašīnai uzliks apdrošināto numuru, un apdrošināšana “nāks līdzi”," stāstīja Abāšins.

Viena lieta, kas šajā grozījumu paketē nav iekļauta, ir apdrošināšana lauksaimniecības tehnikai, kas neizbrauc uz koplietošanas ceļiem. Šis jautājums nobremzēts, lai nebūtu lieku diskusiju pirms vēlēšanām, jo tad “zemnieki mūs noēstu bez sāls”, atzina Abāšins.   

Viņš sacīja, ka likuma izmaiņās nav nekā radikāla vai nezināmā, nav izmaksu, kas apdrošinātājiem nebija jāsedz līdz šim, tāpēc likuma grozījumos nav priekšnoteikumu polišu cenu celšanai.

Asociācijas vadītājs arī norādīja, ka “tirgū valda pieklājīga konkurence” un cenas nosaka tirgus, kas, izskatās, nostabilizējies.

KONTEKSTS:

Obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļu apdrošināšanas jeb OCTA garantiju fonda uzkrājums sasniedzis vēsturiski zemāko atzīmi. Paredzams, ka augustā fondā iemaksāto līdzekļu apjoms noslīdēs zem 17 miljonu eiro robežas, kuru sasniedzot, pēc likuma jādubulto apdrošinātāju iemaksas garantijas fondā. Tomēr, visticamāk, netiks palielinātas OCTA polišu cenas.

OCTA garantiju fondā uzkrātie līdzekļi tiek izmaksāti avārijā cietušajam, ja vainīgajam apdrošināšana nav bijusi vai arī polises pārdevējs bankrotējis. Fonda uzkrājumu veido apdrošinātāju iemaksas par katru pārdoto polisi. Ja uzkrājums pārsniedz 20 miljonus eiro, iemaksas nav jāveic, bet kopš 2016. gada tas ir zem šīs atzīmes, slīd arvien zemāk, un paredzams, ka augustā noslīdēs jau zem 17 miljoniem eiro. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti