Rīta Panorāma

Veicot Covid-19 genoma izpēti, konstatē tikai Latvijai raksturīgas mutācijas

Rīta Panorāma

Covid-19 gadījumus skaits pasaulē pārsniedzis 100 miljonus

Saruna ar Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidentu Jāni Abāšinu

Apdrošinātāju asociācija: Lielākas iemaksas Garantijas fondā būtiski neietekmēs OCTA cenas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai gan apdrošinātājiem nākotnē varētu būt jādubulto iemaksas sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) Garantijas fondā, tas OCTA polises cenas neietekmēs vispār vai ietekmēs nebūtiski, LTV “Rīta panorāmā” prognozēja Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Abāšins skaidroja, ka iemaksas Garantijas fondā ir viens no faktoriem, kas veido OCTA polises cenu, bet tas nav galvenais, bet kāds “septītais vai piecpadsmitais”.

 Abāšins iepriekš aģentūrai LETA pauda, ka šobrīd OCTA Garantijas fondā ir apmēram 16 miljoni eiro, taču summai samazinoties līdz 14 miljoniem eiro, apdrošinātājiem būs jāpalielina iemaksas fondā no iekasētajām OCTA prēmijām. Tas varētu notikt nākamgad.  

Šobrīd aptuveni miljons eiro gadā no Garantijas fonda aiziet OCTA polišu atlaižu finansēšanai, kā arī fondam joprojām ir  izdevumi, kas saistīti ar likvidētās apdrošināšanas sabiedrības "Balva" saistībām, un tā tas būs vēl gadus 10–20. Trešā lielākā Garantijas fonda izdevumu pozīcija ir neapdrošinātu automašīnu izraisīto negadījumu seku segšana, jo neapdrošināto vietā maksā Garantijas fonds.

Abāšins LTV skaidroja, ka iemaksas fondā ir nelielas, ja polises cena ir 50 eiro, iemaksa fondā ir 0,5–1 eiro, tāpēc šis pozīcijas izmaksu pieaugumam uz OCTA cenām nevajadzētu atstāt nekādu iespaidu.  

Abāšins arī informēja, ka OCTA ieņēmumi pagājušajā gadā sarukuši par 13%–14%, polišu cenas samazinājušas, ko ietekmēja vairāki faktori, tajā skaitā klientu pirktspēja un nežēlīga konkurence par atlikušajiem pircējiem. Arī KASKO tirgus apjoms sarucis, kā tas notiek katrā krīzē,  pērn tas samazinājies par 6%–7%, arī uz to lielāko iespaidu atstāja pirktspēja, jo daudzi spēkrati “palika pie sētas”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti