Apdrošinātāji pērn OCTA atlīdzībās izmaksājuši vairāk nekā 54 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Apdrošināšanas sabiedrības un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) 2021. gadā kopā pieņēmuši lēmumus par OCTA atlīdzību izmaksu 54,25 miljonus eiro apmērā. Pērn sasniegts arī vēsturiski lielākais vidējās OCTA atlīdzības apmērs – 1357 eiro, informēja LTAB.

2021. gadā kopējais apdrošinātājiem pieteikto ceļu satiksmes negadījumu (CSN) skaits bija 33 754. No visiem apdrošinātājiem pieteiktajiem CSN 93,2% notikuši Latvijā, bet 6,8% – ārvalstīs.

65,6% no CSN fiksēti ar saskaņotā paziņojuma protokolu, bet 34,4% negadījumu fiksējusi ceļu policija.

Pērn apdrošināšanas sabiedrības un LTAB pieņēmuši lēmumus par atlīdzību izmaksu 54,25 miljonu eiro apmērā. 2021. gadā pieaugusi arī vidējā apdrošināšanas atlīdzība par notikušu ceļu satiksmes negadījumu, kas bija 1357 eiro.

"Vidējā atlīdzība konstanti pieaug jau vairākus gadus pēc kārtas. Tā, piemēram, 2017. gadā vidējā atlīdzība bija 994 eiro, gadu vēlāk tā pārsniedza 1000 eiro atzīmi un pērn sasniedza vēsturiski augstāko atzīmi," stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins, piebilstot, ka vidējās atlīdzības pieaugums prognozējams arī turpmāk, kas saistīts galvenokārt ar autoservisu un medicīnisko pakalpojumu cenu pieaugumu.

Visvairāk apdrošinātāji atlīdzinājuši nodarītos zaudējumus transportlīdzeklim (75,1%), cietušajām personām (11,1%) un valsts, pašvaldību iestādēm par CSN cietušo ārstēšanu, uzturēšanu ārstniecības iestādēs, kā arī izmaksātajiem pabalstiem (6,6%).

No līdzekļiem, ko apdrošinātāji saņem par OCTA polišu pārdošanu, 1,59 miljoni eiro tiks novirzīti CSN novēršanas pasākumu profilaksei.

"Līdzīgi kā iepriekšējos gadus, šie līdzekļi tiks izlietoti "Ceļu satiksmes drošības plāna 2021.–2027. gadam" aktivitāšu īstenošanai, kas paredz samazināt ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo un smagi ievainoto skaitu par 35% salīdzinājumā ar 2020. gadu," skaidroja Abāšins, piebilstot, ka pēdējos piecos gados apdrošinātāji šim mērķim novirzījuši 9,49 miljonus eiro.

Salīdzinājumam 2020. gadā OCTA atlīdzībās izmaksāti 55,85 miljoni eiro, bet 2019. gadā – 54,66 miljoni eiro.

1997. gadā Latvijā tika ieviesta OCTA sistēma. Tiesības veikt OCTA apdrošināšanu Latvijā ir AAS "Balta", AAS "Baltijas Apdrošināšanas nams", AAS "BTA Baltic Insurance Company", "Compensa Vienna Insurance Group" ADB Latvijas filiāle, "ERGO Insurance" SE Latvijas filiāle, ADB "Gjensidige" Latvijas filiāle, "If P&C Insurance" AS Latvijas filiāle, "Swedbank P&C Insurance" AS Latvijas filiāle un "Balcia Insurance" SE.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti