Apdrošināšanas sabiedrības pērn nopelnījušas 16 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas apdrošināšanas sabiedrības 2017.gadā strādājušas ar kopumā 16 miljonu eiro peļņu. No tiem 15 miljonus eiro pērn nopelnīja nedzīvības apdrošināšanas sabiedrības, bet miljonu eiro – dzīvības apdrošināšanas sabiedrības, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) sniegtā informācija.

Salīdzinājumam apdrošināšanas sabiedrību peļņa 2016.gadā sasniedza 105 miljonus eiro, tostarp nedzīvības apdrošināšanas sabiedrību peļņa bija 103 miljoni eiro, bet dzīvības apdrošināšanas sabiedrības kopumā nopelnīja 1,8 miljonus eiro.

"Būtisku peļņas pieaugumu galvenokārt nodrošināja viena nedzīvības apdrošinātāja meitas sabiedrības pārdošanas darījums. Izslēdzot šī faktora ietekmi, nedzīvības apdrošināšanas sabiedrību peļņa [2016.gadā] kopumā bija aptuveni 5 miljoni eiro," skaidro komisijā.

FKTK atzīmē, ka apdrošinātāju – apdrošināšanas sabiedrību un ārvalstu apdrošināšanas sabiedrību filiāļu – parakstīto bruto prēmiju apmērs 2017.gada laikā strauji pieauga – par 21%, decembra beigās sasniedzot 646 miljonus eiro.

Tostarp Latvijā parakstītās bruto prēmijas kopējā apdrošināšanas tirgū veidoja 68%, un to apmērs uz vienu iedzīvotāju sasniedza pirmskrīzes līmeni – 228 eiro (2008.gadā – 216 eiro).

Lai arī pārskata gadā kopumā turpināja pieaugt parakstītās bruto prēmijas visos lielākajos apdrošināšanas veidos, izņemot vispārīgās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu, kur ir samazinājums par 0,2%, to struktūru tas būtiski neietekmēja.

Gandrīz puse jeb 47% no bruto parakstītajām prēmijām bija par transporta apdrošināšanu, sasniedzot 301 miljonus eiro (2016. gadā – 229 miljoni eiro), kam sekoja dzīvības apdrošināšana, kopējā apdrošināšanas tirgū sasniedzot 18% jeb 115 miljonus eiro, īpašuma un veselības apdrošināšana – attiecīgi 13% jeb 84 miljonus eiro un 12% jeb 79 miljonus eiro. 

Lai gan 2017. gadā ieguldījumu atdeve apdrošināšanas sabiedrībām bija nedaudz zemāka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, tomēr tas uzskatāms par labu sniegumu, jo visas apdrošināšanas sabiedrības darbojās ar pozitīvu ienesīgumu, t.i., dzīvības apdrošināšanas sabiedrībām vidējais ienesīgums bija 3,1%, nedzīvības apdrošināšanas sabiedrībām – 0,8%, norāda FKTK.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti